A Gerinc betegségei és azok kezelése gyermekkorban

Az egészséges gerinc görbületei

A gerincen megkülönböztetünk nyaki(C),háti(TH,D),ágyéki(L), és keresztcsonti(S) szakaszt.

A gerincoszlop görbületei a felegyenesedett járáshoz alkalmazkodva alakúltak ki, amely során homorulatokat (nyaki lordosis és ágyéki lordosis) és domorulatot (háti kyphosis) különböztethetünk meg.

gerinc_2

Újszülött korban a gerinc C alakban görbült domború, a fiziológiás görbületek később a mozgásfejlődés során alakul ki. Először a nyaki homorulat (fej-mellkas kiemelése) majd az ágyéki homorulat (felállás, járás) jön létre.

Bizonyos életkorokban az izomzat gyengébb lehet, ezért fokozódhatnak a görbületek, de ez csak átmeneti időszak. A gerinc végleges formáját serdülőkor elejére a növekedés befejeztével éri el!

Testtartás

A gerincoszlop görbületei az izomzat segítségével kiegyenesíthetők (aktív feszített tartás), az izomzat ellazításával pedig fokozhatók a görbületek (előreesett vállak, fokozott háti görbület, hanyag tartás).

Az alábbi testtartás típusokat különböztetjük meg, amelyeknél a medence dőlésszöge jelentősen eltérhet a fiziológiás (60fokos) szögtől!

gerinc_3

Testtartást sok tényező befolyásolja, mint például a genetikai tényezők (izomzat feszessége, kötőszöveti gyengeség), kulturális szokások, pszichés faktor….stb.

A gerinc kóros görbületei

Megkülönböztetünk oldalirányú kóros görbületet amelyet scoliosisnak hívunk a szakmában, a mindennapokban ezt hívják gerincferdülésnek. Illetve a nyílirányú-saggitális görbületek fokozódását és csökkenését.

Előbbi figyelhető meg Scheuermann betegség esetén:

Ez egy átmeneti ismeretlen eredetű csontosodási zavar, amely során meggyengül a csigolya szerkezete azok deformálódhatnak ék alakban, szélük egyenetlenné válik, csigolya közti rések lelapulnak és gyakran látni röntgenen Schmorl féle csomókat amelyek borsónyi benyomatok a csigolyatesteken.

gerinc_4

A betegség 10-11 éves kórban kezdődik, fiúk lányok egyenlő arányban, megjelennek a szerkezeti eltérések a gerincen, amelyek álló oldalirányú felvételen jól kimutathatók!

Sajnos sokszor egy egyszerű tartáshibának tekintik és nincs kezelve a gyermek megfelelően!

Gyakran öröklődik, a legtöbb esetben a háti szakasz, amely érintett ilyenkor a háti görbület fokozódik -kerek hát alakul ki.

Az ágyéki görbület ritkábban érintett, ilyen esetben a lordosis kiegyenesedik és laposhát jön létre.

Az érintett szakaszok merevebbek, csökken a mozgásuk.

Kezelése:

Oka ismeretlen és gyógyszerrel nem befolyásolható a betegség. Javasolt D vitamin, Kalcium adása. Továbbá rendszeres gerinctorna végzésével, a gerinc mozgását minél jobban megtartjuk és a helyes testtartást kialakítjuk!

Scoliosis

Funkcionális scoliosis: Fekvő helyzetben a görbület elsimul, nem kíséri a csigolyák torziója -csavarodása, tehát nincs bordapúp!

Oka lehet veleszületett, végtaghosszkülönbség, lágyrész rövidülés, gerincsérv-antalgiás tartással,i zomgyengeség…stb.

gerinc_5

Strukturális scoliosis: háromdimenziós elváltozás, amely során kialakul egy oldalirányú görbület és mellette a görbületnek megfelelő rotáció.

A csigolyatestek deformálódnak, egymáshoz képest elfordulnak, bordapúp alakul ki.

gerinc_6

Bármely életkorban kialakulhat, nagyrészt oka ismeretlen. Korai felismerése és kezelése nagyon fontos.

Ha felmerül a gyanú, akkor egész gerincről kétirányú felvételt kell készíttetni (AP és oldal), álló helyzetben!

gerinc_7

A gerincgörbületet un: Cobb-módszerrel fokban mérjük. A görbületet határoló két csigolya felső illetve alsó zárólemezére állított merőlegesek kiegészítő szöge.

gerinc_8

A gerincgörbületek rosszabbodása a növekedés befejezéséig tart, ami lányoknál általában az első menstruáció utáni két évben van, (kb.15 év)

Fiúknál ez kb.2 évvel később fejeződik be (16-17év).

Rissel jel: A csípőlapát felső külső szélén levő csontmag-csontvonal érettsége ad információt a növekedési fázisról. (0-5 stádium)

Minél nagyobb a Cobb- fok értéke annál nagyobb a görbület 10 fok felett célzott gyógytorna,(Schroth-Terápia), 20-45 foknál kiegészítő korzett kezelés szükséges.

45-fok felett pedig felmerül a műtét lehetősége.

gerinc_1

Cheneau korzett

(aktív derotációs korsett)

A gyermeket negyedévente ellenörző vizsgálatra kell vinni, évente röntgen felvételt készítenek, ha kell a korzettet kicserélik és folyamatos gyógytorna szükséges egész évben.

SCHROTH-Terápia

Speciális torna strukturális scoliosis esetében, amit csak erre a területre szakosodott és képzett gyógytornász segítségével lehet elsajátítani.

A gyakorlatok végzése alatt a görbületek kiegyenesedése és az összeesett tartás felegyenesítése a cél, miközben a forgató légzéssel együtt egy derotációs hatást hozunk létre a gerincen. Ezzel csökkentjük a mellkasi kiemelkedéseket és a behúzódásokat emeljük, aktivizáljuk a hátizmokat anélkül, hogy a többi görbületre káros hatást ne fejtsünk ki!

Mire célszerű figyelni a szülőknek csecsemőkortól kezdve?

A gyermek mozgásfejlődésének különböző szakaszaiban, támogatni Őt idegrendszeri érettségének és izomrendszer erősségének megfelelően!

Sokat hasra fektetni kevesebbet kézbe fogni és függőleges helyzetben tartani.

Olyan öltözéket adni rá, ami nem gátolja a mozgásban

Teret adni a kúszáshoz-mászáshoz és ha lehet keveset járókába tartani kiságyban, ahol felkapaszkodással lehetőséget adunk a függőleges helyzetbe történő korai felállásra!

Mászótúrákra késztetni

Önálló ülés megvárása csak addig üljön, amíg hátizmai elbírják. Ne támasszuk ki.

Kivárni amíg a baba magától feláll és saját maga tapasztalja meg az elindulást akár kapaszkodva.

Járássegítők, vezetett sétáltatás nem ajánlott!

Gyermekkorban fontos a sportra nevelés a mozgás megszerettetése, úgy hogy az az életmód részévé váljon és felnőtt korra is megmaradjon!

Czinegéné Balázs Krisztina

gyógytornász

2016-10-28
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!