A gerincsérv miértjei

Pályafutásom során számtalan gericsérves beteggel találkoztam már, de nem volt közöttük két ugyanolyan panaszegyüttessel rendelkező, ami meghatározza azt, hogy mindenki személyre szabott terápiában részesüljön.

Fontosnak tartom tisztázni a gerincsérv körül kialakult „laikus” kérdéseket, hogy a beteg minél hamarabb felismerhesse a problémáját, így megfelelő szakember segítségével mihamarabb meggyógyulhat.

  • Mi az a gerincsérv, és milyen fokozatai vannak?

gerinc_1

A gerincünket alkotó porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, egyrészt a stabilitásért, másrészt a rugalmasságért felelősek. Minden porckorong egy erősebb, stabil külső, és egy puhább, rugalmas belső részből áll.

Ha a porckorongok degenerálódnak, a puhább belső rész előreboltosulhat, kitüremkedhet, vagy legrosszabb esetben áttörhet a kemény külső rétegen, ami nyomást, ingerlést, vagy sérülést okozhat a megfelelő ideggyökön.

  • Hol alakulhat ki?

Jellemzően az ágyéki, nyaki gerincszakasz a legszenzitívebb a degeneratív folyamatok kialakulására. A háti szakaszon ritkán jön létre porckorongsérv, mert a gerinc mentén elhelyezkedő mély hátizmok a csigolyák stabilizálásában itt a leghatékonyabbak. Izomgyengeség esetén azonban ez a terület is hajlamossá válik.

  • Milyen tünetei vannak, honnan ismerjük fel?

Az elsődleges tünet a fájdalom, amely a pontos sérv lokalizáció függvénye. A fájdalom kisugározhat az alsó végtag(ok) irányába, zsibbadást, érzékelési zavart, reflexeltérést, izomerő csökkenést okozva.

A legérzékenyebb izom a musculus quadriceps femoris (négyfejű combizom), ereje csökkenése esetén hamar cm-ben mérhető a különbség a két oldal között, ha csak egyik oldalba sugárzó tüneteket észlelünk.

A sérv súlyosságát mutatja, hogy a tünetek csak a deréktájon, vagy akár egészen a talpig jelen vannak, időszakosak, vagy állandóak, gyengék, vagy erősek.

Nyaki érintettség esetén a felső végtag(ok)ba kisugárzó fájdalom, zsibbadás, érzékkiesések diagnosztikus értékűek lehetnek. Társulhat hozzá a nyaki gerinc közepes vagy nagyfokú mozgásbeszűkülése, a környező izmok feszessége.

gerinc_2

  • Milyen befolyásoló tényezőket ismerünk?

Mozgásszegény életmóddal, helytelen, rendszertelen táplálkozással, ami a porckorongok hidratációjáért is felelős, korrigált gerinctartás nélkül nehéz súlyok emelésével, cipelésével, naphosszat tartó rendszeres üléssel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kialakuljon a porckorongsérv.

Ugyanis az ágyéki lordosis ellaposodása, valamint a fej előretolt helyzete a nyakhoz képest (TELEFONNYOMKODÓK tartása borzalmas!) hajlamosító tényező.

  • Ha már kialakult, mit tehetünk?

Szakorvosok, képalkotó vizsgálatok tömkelege után, de inkább előbb, hogy ne romoljon tovább az állapot, bátran keressünk föl speciális mozgásterapeutát.

Rendszeres testmozgással, célzott terápiával, korrigálható, megszüntethető, sőt megelőzhető a sérv megléte.

Célzott gyógytorna gyakorlatokkal először visszanyomjuk a porckorong kimozdult részét a csigolyák közé. Fontos a rendszeres gyakorlás mindaddig, amíg a tünetek centrál felé (lábtól a derék, vagy kéz ujjaktól a nyak irányába) haladnak. Ha ez sikerült, izomerősítéssel és nyújtással a megfelelő izomcsoportok tornája következik, hogy stabilizáljuk az érintett területet, és visszaépítsük a fiziológiás funkciókat.

Műtéti megoldásra csak végső esetben kerüljön sor, ha a sérv folyamatos, erős gyöki kompressziót produkál, ezt képalkotó vizsgálat is bizonyítja, valamint ha nem reagál a célzott terápiára.

  • Differenciáldiagnosztika, avagy mi mással keverhető össze?

Súlyos discopathiák, kopásos degeneratív betegségek, gerinccsatorna szűkület, csigolya csúszás deformálhatják a csigolyatestet és nyúlványait, ezáltal hozva létre a gyöki tünetet.

Fontos felismerni, hogy mi komprimálja az ideget, mert a terápia ettől függ.

 

Összességében, ha a tünetek alapján sikerült felismernünk a gerincsérv meglétét, vagy ha arra hajlamosító életvitelt folytatunk ami kialakíthatja, érdemes felkeresni egy speciális terapeutát (Mckenzie), aki meghatározott tesztek segítségével diagnosztizál, és célzott gyakorlatokkal állítja helyre a gerinc stabilitását, funkcióját.

Minél hamarabb eljutunk a felismerésig, annál nagyobb a valószínűsége, hogy később alakul ki, vagy hogy maradványtünetek nélkül meggyógyul a porckorongsérv.

2016-09-26
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!