A gyógytornász

Nem jóga oktató, nem gyógy masszőr, nem torna tanár, gyógytornász.
Mindennapjaim során rengetegszer szembesülök vele , hogy a Gyógytornász az emberek számára egy misztikus személy. Megfoghatatlan hogy milyen területen tevékenykedünk, mi a hivatásunk , mit tanultunk éveken át a főiskolán.

Természetesen ezt nem kell mindenkinek tudnia , de eljött a pillanat amikor felelősségemnek érzem , hogy letisztítsam kik vagyunk mi valójában Gyógytornászok?

Négy éven át tanulunk a főiskolán, azért , hogy az Embereket tudjuk gyógyítani. Az anatómia oktatás megüti az orvosi egyetemi szintet, de lehet tőlünk még többet követelnek, mert ez az alapja a szakmánknak. Ha ezt nem tudjuk, nem tudunk semmit.

Megtanuljuk melyik ízületünkben milyen mozgások, milyen mértékben jöhetnek létre. Megtanuljuk a helyes testtartást, ami az alapja az egészséges életnek. Ennek hiányában, az ízületeink másképp kopnak, az izmainkban és ízületeinkben kóros mozgások alakulnak ki, melynek következtében megváltozik a terhelésük és fájdalommal jelzik, hogy valami nem stimmel.

A fájdalom az egyik hozzánk vezető út. Általában ahhoz hogy valaki találkozzon egy Gyógytornásszal ahhoz valaminek fájni kell. A köztudatba az már beleivódott, hogy törések után, protézis beültetés után, ízületi és szalag műtétek után mindenki találkozik gyógytornásszal, már a kórházban is.

Kevesebben tudják , hogy nagyon sokat tudunk tenni krónikus, vissza nem fordítható betegségek esetében, mint pl. Sclerosis Multiplex , Parkinson – kór ,hogy a romlás folyamatát jelentősen lassítsuk. Sokat tudunk tenni daganatos betegségekkel küzdőknél, hiszen az adott terület célirányos átmozgatása, amivel fokozzuk a vérkeringést, javítjuk az oxigén ellátást, jelentősen javíthatja a Páciens közérzetét, vissza adja erőnlétét, ezáltal pozitív életérzést ad, kitartást a nehezebb időszakok átvészeléséhez.

Tudunk segíteni terhesség előtt álló és szülés után lévő Nőknek, Kismamáknak. Megelőzésképp óvodás korúaknak, hogy már a kezdetektől kialakuljon a helyes testtartás, a testtudat, megelőzzük a lúdtalpat, aminek kivédésével rengeteg felnőtt kori mozgás szervi elváltozás megelőzhető (ízületi kopások , gerincferdülés).

Foglalkozunk sportolók rehabilitációjával. Lassan eljutunk oda, hogy egy –egy sport csapathoz nemcsak egy sportorvos, hanem egy Gyógytornász is tartozik. Rehabilitáljuk az embereket szívműtét után, segítjük a tüdőbetegeket, hogy minél tovább megmaradjon az egészséges tüdőkapacitás, ezáltal a minőségi mindennapi élet.

A főiskola után rengeteg speciális tanfolyamon veszünk részt, amivel a tudásunkat bővítjük, mélyítjük, hogy minél több emberen tudjunk segíteni. És akkor a lelki támogatásról nem is írok, amit adunk a betegnek leginkább ösztönből, empátiából de sok kolléga van (köztük én is) aki célirányosan tanul a lélekgyógyításról is.

Röviden, arról , hogy ki a Gyógytornász…..

Napsütéses, örömteli napokat kívánok:

Ötvös Beáta

2016-03-07
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!