A legkisebbek fejlődéséről…

Egy kisbaba születése mindannyiunk életében nagy csoda. A szülés élménye minden szülő számára meghatározó esemény. Sajnos nem minden terhesség és szülés problémamentes. Vannak olyan esetek, amikor hamarabb jön világra a baba és vannak olyanok is, amikor oxigénhiányos állapotban, illetve egyéb szülési sérüléssel születik meg. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy megfelelő szakember vizsgálja meg, és állítson fel diagnózist. Ha szükséges, akkor megfelelő kezelésre kerüljön sor.

Az első néhány hónapban tehetünk nagyon sokat kisbabánk egészségéért. Persze, azt gondolom, hogy bármilyen életkorban vesszük észre a nem megfelelő fejlődést, akkor is kell diagnózis és az azon alapuló habilitáció, vagy rehabilitáció.

Sok esetben szembesülök azzal, hogy egy babára/ újszülöttre rámondják, hogy hypoton vagy fokozott tónusú. Ez nem mindig van így. Sajnos, kevesen tudják, hogy egy újszülöttnek vagy egy pár hetes babának milyen a mozgásbeli teljesítménye, és hogy az izomtónus csak a mozgással együtt értékelhető! Már egy újszülött is hason fekve picit meg tudja emeli a fejét és időnként át is kell tudnia fordítani. 3 hónapos korára hason fekve fejét meg kell tudnia emelni, és alkarjaira ki kell tudjon támaszkodni.

Gyakran látom, hogy a babák valamelyik oldalukat jobban „szeretik”, és arra többet néznek, illetve hason fekve „kifliznek”. Ezeket ügyesen meg lehet oldani az ellenkező oldalról történő csalogatással, illetve hason fektetéssel és ott történő foglalkoztatással. Persze, ezek a tünetek önmagukban csak akkor ártalmatlanok, ha nem társul hozzájuk valóban feszes végtag, vagy csökkentebb nyaki-, háti tónus.

A koraszülöttek esetében több probléma fordulhat elő, hiszen ők még nem készültek fel a méhen kívüli életre. Nekik még megterhelő az is az első időkben, hogy bármilyen mozgást végezzenek, illetve sokszor a körülményeik sem engedik, hiszen inkubátorban vannak, és lélegeztetésre szorulnak. Amikor már elérik a megfelelő súlyt, és nem kell kórházban lenniük, elengedhetetlen, hogy fejlődésüket kontrolláljuk, illetve ha szükséges, elkezdjük kezelésüket. Ilyen esetben nem szabad elfelejtenünk, hogy az ő teljesítményüket a korrigált életkorhoz viszonyítjuk. Nem várhatunk tőluk olyan teljesítményt, mint a velük egy napon született érett újszülöttektől. A koraszülött babák körülbelül 1 éves korukra érik utol velük egykorú társaikat. Önmagában a koraszülöttség nem igényel semmilyen fejlesztést!

De legyen szó koraszülöttről vagy érett újszülöttről, ne feledjük, hogy ők nem „kis felnőttek”, ne akarjunk úgy bánni velük és olyan dolgokat elvárni idő előtt tőlük, amiket érthetően nem tudnak teljesíteni. Nagyon fontos, hogy ne ültessük őket, ne párnázzuk ki a kis hátukat, és ne állítgassuk őket addig, amíg ezt önállóan nem végzik. Lehetőleg ne tegyük őket „bébi-kompba”!

Minden hónapnak megvan a sajátos mozgás-, és értelmi teljesítménye. Ha bizonytalanok vagyunk kisbabánk fejlődését illetően, vagy ha a szokványostól eltérő dolgot észlelünk, mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert igazán csak az tud segíteni, aki ismeri a babák csodás világát.

Bodnár Andrea – Gyógytornász

2012-11-22

2 hozzászólás

 • #1  Holcsik Zsanett | 2015-10-12 12:40

  Kedves Bodnár Andrea!

  Nagyon tetszik “A legkisebbek fejlődéséről…” című cikk, amit írtál! Frissen végzett gyógytornászként nagy keresésben vagyok, hogy mi az amit igazán szívvel-lélekkel tudnék csinálni (úgy hiszem enélkül semmi értelme belefogni bármibe). Eddig ez a terület az, ami a legjobban felkeltette az érdeklődésem! Tudnál tanácsot adni abban, hogy milyen továbbképzést illetve továbbképzéseket lenne érdemes végeznem ahhoz, hogy a “legkisebbekkel” foglalkozhassak?

  Előre is köszönök minden segítséget!!!

  Üdvözlettel: Holcsik Zsanett

 • #2  Kata | 2016-04-07 15:15

  Kedves Andrea!
  Van egy 7 hónapos kislányom nem nagyon akar hasra és vissza fordulni, csak nagyon ritkán csinálja. Ha hasra teszem kb.1 hónapja nem támaszt hanem hátra teszi a kezét “repülözik”
  a védőnő azt mondta hogy hátrafele feszit. Mit tudok tenni hogy ne csinálja?
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Katalin

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!