A nordic walking előnyei szívelégtelenségben szenvedő betegeknél

Egy közelmúltban végzett kutatás szerint a nordic walking jótékony hatással bír a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ez a fajta “bottal gyaloglás”, mely megmozgatja a felső és az alsó testet is, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában. Biztonságosabb az idős betegeknek, különösképp a 65 év felettieknek. Egy rövid tanfolyamon való részvétel után már hódolhatunk is ennek a sportnak a friss levegőn, hiszen nem szükséges hozzá tornaterem.

Andrzej Lejczak lengyel gyógytornász ismertette a megállapításokat az Európai Kardiológiai Társaság 2012 májusában rendezett kongresszusán.

Korábbi kutatásaiban bizonyította, hogy az aerob testmozgás hatására a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél javul az életminőség és csökken a szívelégtelenség miatti kórházi ellátások száma.

Lejczak azért kezdte vizsgálni ezen betegségben a nordic walking előnyeit, mert az ilyen betegségben szenvedőknek nem könnyű megtalálni a biztonságos mozgásformát.

Korábbi kutatásokban már bemutatta, hogy a mozgás hogyan javítja a szívelégtelen betegek életminőségét, aerob kapacitását és fizikai állóképességét.

A kutatáshoz 12 szívelégtelen és 12 egészséges felnőttet kértek fel, hogy gyalogoljanak 5km/h-s sebesség 2×6 percen keresztül a futópadon. A résztvevők az egyik 6 perces sétát nordic walking botokkal, a másik 6 perces sétát botok nélkül tették meg. A vizsgálat végén összehasonlították a 2 teszt kardiorespiratorikus értékeit.

Azt találták, hogy az egészséges csoportban a nordic walking az oxigénfogyasztást átlagosan 37%-kal fokozta és 5%-kal magasabb légzési hányadost eredményezett a bot nélküli gyalogláshoz képest. Továbbá a csúcsfrekvencia, a vérnyomás és a fáradtság szintje is magasabb volt, mikor a botokkal végezték a tesztet.

A szívelégtelenségben szenvedők csoportjában a nordic walking az oxigénfogyasztást átlagosan 14,7%-kal, a légzési hányadost pedig 18%-kal emelte. A pulzusszám percenként 15-tel, a vérnyomás 10 Hgmm-rel, a fáradtság szintje 2 ponttal volt magasabb.

Sem az egészséges, sem a szívelégtelenségben szenvedők csoportjában nem mutatkozott kardiális ischémia és arythmia jele.

Lejczak és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy a nordic walking a testmozgás egy olyan formája, amely nem csak az egészséges, de a szívelégtelen betegek számára is egy intenzívebb mozgást biztosít, mely jótékony hatással van a kardiorespiratorikus rendszerre.

Ahhoz hogy ezt a testmozgást Ön is végezhesse, csupán nordic walking botokra lesz szüksége és ajánlatos részt vennie egy 2-3 órás kurzuson. Ezután nyugodtan gyakorolhatja a szabadban.

2012-10-08

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!