A váll

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy megerőltetés, trauma hatására, de akár ok nélkül is bekövetkezhet a váll fájdalma. A fájdalmas karmozgások miatt pihentetjük, kevesebbet használjuk a karunkat. Az esetek többségében enyhül is a fájdalom, de valójában nem oldódik meg a probléma. A váll fájdalmának, funkciózavarának kezelése ezért nagy szakmai tapasztalatot és széles palettán mozgó kezelést kíván.

Ahhoz, hogy pontosan megértsük a vállal kapcsolatos problémákat, ismernünk kell a váll anatómiai viszonyait. A váll testünk legnagyobb tartományban mozgatható ízülete, mely nem jöhetne létre a szomszédos ízületek segítsége nélkül.

A váll nem egy, hanem öt ízületből álló komplexum. 3 csont vesz részt ezen ízületek alkotásában: a kulcscsont (clavicula), a lapocka (scapula) valamint a felkarcsont (humerus).

Az öt ízület:

 • Vállízület – articulatio humeri
 • Deltoideus alatti ’ízület’ – art. subdeltoidea
 • Scapulo-thoracalis összeköttetés
 • Art. sternoclavicularis
 • Art. acromioclavicularis

A vállízület / Art. humeri:

Az emberi test legmozgékonyabb ízülete. A vállízületet a felkarcsont és a lapocka ízesülése adja.
A vállízület mozgásai:

 • Flexio – extensio (hajlítás – feszítés/nyújtás; fej mellé és törzs mögé emelés)
 • Abductio – adductio (távolítás – közelítés; test közepéhez befelé és oldalra ki emelés)
 • Kifele – befele rotatio (forgás; kifelé –befelé forgatás vállból)
 • Circumductio (körzés)

A vállízületet a felkarcsont feje (caput humeri) és a lapocka ízületi árka (cavitas glenoidalis) alkotja. Az ízületi tok laza.  A lapockán található ízületi vápa nagyon sekély, így izmok, szalagok – legfontosabb a lig. coracohumerale – és egy porcos gyűrű (labrum glenoidale) segít megelőzni az ízület kificamodását. A porcos gyűrű mélyíti a vápát, amely növeli az ízület stabilitását. Az ízület stabilizálásában 4 izom együttese, az úgynevezett rotátor köpeny is részt vesz. A rotátor köpeny izmai: a m. supraspinatus, a m. infraspinatus, a m. subscapularis és a m. teres minor. Ezek az izmok a lapockáról erednek és a felkarcsont fejét elől, felül, hátul köpenyszerűen beborítva a felkarcsonton tapadnak, ezzel biztosítva a kar rotációs mozgását és a ficamok megelőzését. Az izomköpeny csak az ízület alatt hiányos. A rotátor köpeny sérülése nagyon gyakori.

Art. subdeltoidea:

Nem anatómiai, hanem fiziológiai ízület. Két egymáson elcsúszó felület alkotja.

Scapulo – thoracalis öszzeköttetés:

Ez sem anatómiai ízület. A lapocka és a mellkasfal kapcsolódik egymáshoz izmok és kötőszövetek által.

Art. sternoclavicularis:

Ez az ízület a kulcscsont szegycsonti végénél található. A szegycsont (sternum) és a kulcscsont (clavicula) ízesülése révén jön létre. A két felszín között egy rostporcos lemez található. Az ízületi tok erős, de két szalag is megerősíti.

Az ízületben létrejövő mozgások:

 • Elevatio – depressio (váll emelése – süllyesztése)
 • Protractio – retractio (váll előre – hátra mozgatása)
 • Rotatio
 • Circumductio

Art. acromioclavicularis:

A kulcscsont felkar felé eső vége és a lapocka nyúlványa (acromion) közötti ízesülésből jön létre. Két szalag – a lig. acromioclaviculare és a lig. coracoclaviculare –  erősíti a gyenge ízületi tokot. A két csont között csak korlátozott elmozdulás jöhet létre.

vall_01_gyogytornahalozat vall_02_gyogytornahalozat

A váll, vagy a fent említett alkotóelemek sérülése esetén (felkarcsont-törés, kulccsont-törés, lapocka törése, vállízület ficama, szalagsérülések, izomsérülések) tehát minden anatómiai helyzetet és minden mozgást, funkciót alaposan és pontosan helyre kell állítani, mert ha valamely mozgás, vagy rész hiányosan regenerálódik az  későbbiekben a többi működését is negatívan befolyásolja!

Képek forrásai:  http://users.atw.hu/apolokepzes/anatomia/ora-013/ora-013.html, http://www.shouldercommunity.com/portfolio-view/shoulder-anatomy/

Balla Dóra
Gyógytornász

2014-10-21

2 hozzászólás

 • #1  Dr Szőnyi Isrvánné | 2014-10-23 11:55

  Mindez nagyon igaz, én orvos voltam, de nem orthopédus. Munkámból kifolyólag mindkét vállam fáj, bár a jobb vállamra RTG kezelést is kaptam, a balt viszont megszúrták steroiddal, de most ok nélkül fáj mindkettő! A leírt tornát fogom csinálni, hátha hat.

  Üdvözlettel Szőnyiné

 • #2  Hlápi Lászlóné | 2014-11-07 13:04

  Nagyon szépen köszönöm fogom csinálni rendszeresen.
  Üdv: Paula 🙂

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!