A vénás torna jelentősége

Vénák feladata, felépítése

A vénák, azaz gyűjtőerek a hajszálerek felől indulva a szív felé szén- dioxid dús vért szállítanak a nagy vérkör részeként.

A kis vérkörben a tüdő felől oxigéndús vért szállítanak a szívhez, ami így el tud jutni a testünk összes sejtjéhez.

A vénák lumenét vékony simaizom réteg alkotja, ami kevésbé rugalmas, hamar tágul, így nagy mennyiségű vér szállítására is képes.

A vénák falában található billentyűk mintegy szelepek, megakadályozzák a vér visszafelé áramlását.

venak

Probléma akkor történik, ha a vénabillenttyűk nem működnek megfelelően, így a véna kitágul, és a szén- dioxid dús vér pang, visszafelé áramlik.

Ezt okozhatja minden olyan nyomás, ami megakadályozza a vénák működését, mert nem engedi elszállítani az adott testrészről a vénás vért, hogy helyébe oxigén dús léphessen.

Milyen nyomás lehet ez?

  • Bármilyen trauma a végtagokon, hiszen a csonttörés után keletkező vérömleny, callus maga a térfoglaló folyamat.
  • Hosszan tartó ülés, állás nehéz láb érzést okozhat, hiszen a gravitációs erő ilyenkor erősebbnek bizonyul, mintegy lefelé húzza a vénás vért. Érdemes ilyenkor lehetőség szerint felpolcolni a lábakat, ülésnél semmiképpen ne lógjon a láb, tegyük fel egy kis székre, vagy bármilyen alkalmatosságra.
  • Terhesség, főként a 3. trimeszterben a magzat szinte folyamatos nyomást gyakorol a kismedencei szervekre, ezáltal a vénákra is.
  • Obesitas esetén a felhalmozódott zsírréteg fejt ki nyomást a kismedencei és az alsó végtagi vénák falára.
  • Alagút szindróma esetén, amikor az ízületben degeneráció hatására nyomás alá kerülhet ér, ideg, izom, szalag.

Torna:

A vénás vér áramlásának megfelelő irányban izompumpa gyakorlatokat végzünk.

Alsó végtag esetén ez azt jelenti, hogy háton fekvő helyzetben lábujjaktól a szív irányába kell haladni. Láb, boka, térd, csípő gyakorlatokat végzünk melyek dinamikus jellegűek, és mindig a medence emelésével, megtartásával fejezzük be. E nélkül nem valósulna meg a szív felé történő pumpa mechanizmus. Akinek nincs gerinc problémája, gyertya gyakorlattal is befejezheti.

Felső végtag esetében minden szívvonal felett végzett gyakorlat vénás tornának minősül. Szívvonal alatt, kéz ujjaktól haladunk a váll felé, majd onnan emeljük a kar(oka)t a szívvonal felé, és további feladatokkal a vénás keringés minőségének javítását érhetjük el. Háton fekvésben a szívvonalat a nyújtott felső végtag(ok) és a törzs által derékszöget alkotott helyzet jelenti.

Ajánlott mennyiség naponta 3X10 perc. A legfontosabb az esti torna, hiszen a nehéz, duzzadt végtag érzése ilyenkor a legintenzívebb.

Rendszeres gyakorlással számos érbetegség megelőzhető, csökkenthető. Kinesio tape használata (főleg traumás eseteknél) növeli a hatékonyságot.

2016-09-26

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!