Az alagút szindrómákról általában

Testünket idegek hálózzák be. Az idegek szállítják külvilágból érkező információkat az agyunkba és onnan az ingerekre generált válaszokat vissza a különböző szervekhez. Az idegek lefutásuk mentén izmokkal, inakkal, csontokkal és erekkel vannak körülvéve, melyek helyenként alagutat alkotnak az ideg körül.

Alagutak test szerte előfordulnak, tehát ahol alagút van, ott alagútszindróma is kialakulhat. A leggyakoribb a kéztő alagút szindróma, illetve manapság egyre gyakrabban előforduló piriformis szindróma. Alagútszindróma úgy jön létre, hogy a test különböző pontjain található hasadékokban, alagutakban nyomás alá kerülnek az idegek. Tágabb értelemben azok a betegségek is az alagútszindrómák közé tartoznak, amelyekben az ideg mellett valamely ér (artéria, véna) is kompresszió alá kerül.

Az alagútszindrómák felismerése nagyon fontos. Egyrészt, mert erős fájdalommal és egyes izmok/izomcsoportok működésének csökkenésével/kiesésével járnak. Másrészről, mert más területek megbetegedéseinek tüneteit utánozzák.

Az alagútszindrómák tünetei lehetnek:

  • Legjellemzőbb a fájdalom, mely éjszakánként fokozódik és nyugalmi állapotban sem szűnik meg teljesen. Gyakran előfordul, hogy a fájdalom nem csak distálisan, hanem proximálisan is kisugárzik.
  • Az érintett ideg nyomásérzékenysége.
  • Az érintett izmok gyengülése/működésének kiesése, egy bizonyos idő eltelte után atrophiája.
  • Az ideg ellátási területén érzészavar (zsibbadás, bizsergés, érzéskiesés, túlérzékenység)

Kezelés:

  • Nyugalomba helyezés
  • Gyógyszeres kezelés
  • Gyógytorna és célzott masszázs
  • Fizikoterápiás kezelések

A tünetek megjelenésekor érdemes szakemberhez fordulnunk, mert minél tovább halogatjuk, annál bonyolultabb az idegre nehezedő nyomás oldása.csukloalagutszindroma2[1]

Kép: http://vitalitasportal.com/wp-content/uploads/2015/08/csukloalagutszindroma2.jpg
2016-08-29
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!