Császármetszés után a gyógytornász szemével

A cikk Földi Gyula gyógytornász írása alapján készült, WEBBeteg.hu – Földi Gyula gyógytornász (http://www.gerinctorna.blogspot.hu/)

Érthető, ha a fájó seb, az erősebb vérzés, a műtét utáni testi gyengeség közepette az anya nem vágyik tornázni, de higgyük el, megéri!

A megfelelő gyógytorna segít a szövődmények megelőzésében és gyorsítja a felépülést:

– javítja a keringést és a légzést, így megelőzhetők bizonyos szövődmények,

– gyorsabb a méh visszahúzódása és regenerálódása,

– a gyermekágyi vérzés könnyebben távozik,

– a vizeletürítés és bélműködés hamarabb rendeződik.

A műtét  után, már az őrzőben fekve lehet végezni gyógytornát: keringésjavító- és légző gyakorlatokat . Ezek nem csak a szövődmények fellépésének esélyét csökkentik, hanem felkészítik a testet az első felkelésre. Minél hosszabb a műtét után előírt fekvés ideje, annál fontosabbak a fekve végzett gyógytorna gyakorlatok. Ebben, ideális esetben osztályon dolgozó gyógytornász nyújt segítséget.

Fontos a rendszeres, óvatos mozgás és előnyös a korai felkelés (szaknyelven korai mobilizáció). A gyermekágyas osztályon is fontos rendszeresen felkelni és napról napra fokozatosan többet sétálni. A sok fekvés mellett szükségünk van a lábadozásunkat segítő mozgásra. Közben figyelni kell a helyes testtartásra, egyrészt a szülés utáni súly- és egyensúlyváltozás miatt, másrészt a heg feszülése, fájdalma miatt késztetést érezhetünk az előrehajlott testtartásra. A fekvés során továbbra is végezzünk rendszeres, rövid gyógytornát. A légző torna és vénás torna mellet a medenceöv óvatos mozgását is el lehet kezdeni mert jótékonyan hat a has izmokra , serkenti a bél aktivitását, segít megelőzni és kontrollálni a bélgázok okozta fájdalmat.

Javasolni szokták a haskötőt , véleményem szerint ennek használata  inkább káros , mint hasznos, leveszi a hasizmokról a terhet, tehát egy idő után a hasizmok még gyengébbé válnak.

A gyógytornában  részesülő  anyák  kedvezőbben és gyorsabban gyógyulhatnak:

-A műtét utáni első és második napon sokkal jobban csökkenhet náluk a seb okozta fájdalmak. Kevesebb fájdalomcsillapítóra lehet szükségük.

– Hamarabb beindul náluk a bélmozgás

– Az első nap a gyermekágyas osztályon sokkal kevesebb fájdalmuk lehet.

Bár a nehézségek (fordulás az ágyban, felülés, felkelés, járás)  így is érezhetőek , de a torna hatására látványosan csökkenek ezek a panaszok.

Az otthon töltött kezdeti időszakban (un. késői gyermekágy a 8. naptól a 6. hét végéig) javasolt ezen kevésbé megterhelő gyakorlatok végzése. Mivel az Anyák egyre többet vannak talpon otthon , így fokozatosan növelik a szervezetük terhelését természetes módon.

A 6. hetes kontroll után ha az orvos is rendben talált mindent , akkor elkezdhető a hasizmok célzott edzése. Természetesen a fokozatosság elvét és a szervezet jelzéseit szem előtt tartva.

Óvatosan el lehet kezdeni futni is , illetve a terhesség előtt végzett mozgásokat ( jóga, aerobic,spinning…stb) vissza vezetni a napi életbe.

Tapasztalatból tudom , az első gyakorlatok nem lesznek kellemesek , de nagyon áldásos hatásuk van.
Éljünk tehát  a  mozgás jótékony hatásaival , hiszen

– segíti és gyorsítja a gyógyulást,

– mobilizálja a gerincet, segíti a jobb testtartást,

– javítja az egyensúlyt,

– erősíti kondíciónkat, gyorsítja erőnlétünk visszanyerését,

– javítja a közérzetünket.

– segít elkerülni a szülés utáni depressziót.

Örömteli napokat kívánok minden újdonsült Anyukának!

Ötvös Beáta

Gyógytornász

 

2013-11-18

Egy hozzászólás

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!