CSÁSZÁRMETSZÉS UTÁNI GYÓGYTORNA A KÓRHÁZBAN

Az utóbbi években a világban jelentősen megnőtt a császármetszések aránya, az EU-ban a gyakoriság további növekedése várható.

Az anyai életkor kitolódott, a nők egyre később szülnek, így nő a komplikációk, koraszülések és így a császármetszések száma.

Magyarországon az OEP adatai szerint a műtét gyakorisága évek óta 30% körül van.

csaszarmetszes_1

A beavatkozás komoly hasi műtétnek számít. Ritkán, de előfordulhatnak szövődmények is.

A mai műtéti eljárásoknak és fejlett érzéstelenítési technikáknak köszönhetően biztonságosabbá vált a műtét. A legtöbb kórházban a műtétet az úgynevezett kíméletes technikával végzik, Misgav-Ladach szerint.

Ez annyit jelent, hogy élesen csupán a bőrt és a méh izomzatát nyitják meg, minden más rétegen ( zsírszövet, fascia, hashártya ) tompán, ujjal hatolnak át. A hasizmokat rostozatuknak megfelelően hasonló módon választják szét. A méh sebét óvatosan, ugyancsak ujjal tágítják, majd vigyázva előemelik a magzatot. A műtét végén csak a méh, a fascia és a bőr sebét varrják, így kevesebb idegen anyag (varrat) marad vissza, ezzel is csökken a szövődmények   ( gyulladás, hegesedés ) előfordulása.

csaszarmetszes_2

A műtétet követően viszonylag gyors és problémamentes gyógyulás várható.

A felépülés nagyban függ az egyéni jellemzőktől:

a test regenerálódási képességétől,

a fájdalomküszöbtől,

a műtét előtti erőnléttől és egészségtől…

A kórházban töltött gyermekágyas időszakban – ez általában három napot jelent – a fizioterápia célja a szülés utáni minél gyorsabb mobilizáció, a keringés javítása, a mellek előkészítése a szoptatásra, tartásbeállítás, valamint a hasizmok regenerációjának és a méh involúciójának támogatása.

A szövődmények közül a gyógytornásznak szerepe van

a rectus diastasis,

a symphyseolysis kezelésében

és a mélyvénás thrombosis megelőzésében.

Könnyű vénástornát tanítunk, kevés izometriás hasizomgyakorlatot végeztetünk, kimozgatjuk aktívan lapocka környéki és a nyaki izomzatot és a mellizom keringésfokozó gyakorlatait is alkalmazzuk.

Anatómiai magyarázatok, ábrák segítségével elkezdjük a medencefenék izomzatának erősítő gyakorlatait.

Először tudatosítunk, majd megéreztetjük az izmok helyzetét. Megtanítjuk lazítani és erősíteni őket. Ha valaki rendszeresen végzett gáttornát, felhívjuk a figyelmét, hogy ennek a területnek az edzése fokozhatja a méhösszehúzó fájdalmakat, ezért fontos a fokozatosság: a 6. hét végére érje el a megszokott, teljes izomerővel végzett tornát.

Megtanítjuk a helyes kiülést az ágy szélére oldalra fordulásból, párnával a térdek között.

Megfeszített farizmokkal állunk fel, majd az ágy végénél kapaszkodva beállítjuk a helyes tartást, mindig figyelve az esetleges szédülésre, panaszokra.

A tornát egy rövid sétával fejezzük be a folyosón, ami általában jelentősen megnöveli az önbizalmat. Közben beállítjuk a koordinációt, a ritmust, a fej és a vállak helyzetét, járás közben is ügyelve a megváltozott súlypontra és testsémára.

A kezelést egyénre szabottan, pulzus és vérnyomás kontroll mellett végezzük.

Minden, a várandósság által érintett ízület, izomcsoport és szervrendszer terhelhetőségét figyelembe véve alakítjuk ki a mozgásprogramot.

A túlzott terhelés a tejelválasztás csökkenését eredményezheti!

A bélmozgások beindulása után a haskötő megfelelő ideig történő használata segíthet a fájdalom csökkentésében.

Leginkább csak azok az anyukák tornáznak szívesen, akik rendszeresen sportoltak a terhesség előtt, illetve kismama tornára jártak. Sokan csodálkoznak, ha benyit a szobába egy gyógytornász a műtét utáni napon, de a jóleső légzőgyakorlatokat követően már jobban elfogadják a segítséget. Számítanunk kell az anyává válás megterhelő érzelmi folyamatára, a hangulati ingadozásokra, a fáradtságérzésre és az elkalandozó figyelemre.

csaszarmetszes_3

Általánosságban elmondhatjuk az édesanyáknak, hogy a magzat fejlődése a méhen belül 9 hónapig tart, így a test régi formájának a visszanyerésére is szükséges, hogy hagyjon ennyit!

Rubovszky Krisztina

Gyógytornász

 

2013-10-29

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!