Csigolya feltöltés utáni gyógytorna

A műtéti megoldás, vagyis a feltöltés kompressziós csigolyatörés esetén jön szóba. Zömüléssel járó törés főleg csontritkulásnál, esetleg tumornál fordul elő, melyhez elég egy kisebb erőbehatás. A csigolyatest magassága csökken, ezáltal a gerinc rövidül és kialakul az ún. kifotikus gerinc, mely erős fájdalommal jár. A gerinc instabillá válik.

A műtét célja:

Az érintett csigolya magasságának helyreállítása és stabilizálása, ezáltal a gerincgörbületek visszaállítása a fiziológiás helyzetbe.

A műtét során két ballont vezetnek be a törött csigolyába egy pici metszésen keresztül. Ezt követően a ballont felfújják, így helyreáll a csigolya magassága, majd leeresztik, eltávolítják. A ballon által kialakított üreget feltöltik csontcementtel.

A trombózis megelőzés szempontjából fontos, hogy a páciens már fásliban érkezik a műtőbe. Műtét után még egy pár hétig fáslizni kell az alsó végtagokat.

A beteg az operációt követő napon gyógytornász segítségével felkelhet. Megtanítjuk neki a helyes felülést és vissza fekvést, aminek a menete a következő. Háton fekvésben talpra húzzuk mind a két lábat, elfordulunk oldalra, egyszerre visszük a karokat, a vállat és a lábakat, tehát blokkban fordulunk. Ezután leengedjük a lábakat az ágyról és közben karral toljuk fel magunkat ülésbe. Ülve előfordulhat szédülés, hányinger, ilyenkor várni kell egy kicsit, aztán jöhet az állás és a járás megfelelő szakmai segítséggel. Ha a beteg elsajátította a helyes felkelést, lefekvést, egyedül is naponta többször végeznie kell. Mindemellett fontos elkezdeni a légzőtornát és a vénás tornát. A légzőtornával az altatás következményeként felszaporodott váladékot próbáljuk kiüríteni és megpróbáljuk az egész tüdőt átlélegeztetni. Ezzel megakadályozzuk a tüdőgyulladást. A vénás tornával pedig a trombózist, ill. az embóliát előzhetjük meg.

A műtétet követő első 6 hétben kerülni kell az előre, oldalra hajlást és a törzscsavarást, valamint a hosszan tartó ülést. A gyógytornász megtanítja a helyes testtartást és megfelelő gyakorlatokkal erősíti a hát és törzsizmokat. A 6 hét eltelte után a terhelés tovább fokozható, a pácienst gerinckímélet mellett visszavezetjük a mindennapi életbe. 12 hét után elkezdhetünk sportolni, persze ezt is megfelelő gerincvédelem mellett.

(Forrás: Gerinces.hu)

2018-01-25
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!