Gyalogoljunk többet, mint, amennyit megszoktunk!

A gyaloglással kitűnően karban tudjuk tartani a testünket, élénkíthetjük vérkeringésünket és még a gondolkozásunknak is jót tesz.

Érdemes csupán egy megállóval hamarabb leszállni a villamosról, buszról vagy valamivel távolabb fölszállni rájuk. Nagy városokban ez legfeljebb 7-8 perc plusz időt jelent, de az egészségünknek aranyat ér.

Komfortzónánkat tágíthatjuk a lift mellőzésével. Ha túl magasan lakunk vagy dolgozunk, akkor szálljunk ki egy-két emelettel hamarabb és lépcsőzzünk egy keveset, ezáltal is csökkenthetjük a visszerek vagy a szívinfarktus kialakulását. Lefele pedig mindig gyalog menjünk, ha tehetjük, mert könnyen felélénkíthetjük az agyi vérkeringést, ami által kreatívabban tudunk tovább gondolkodni.
Nem mindig engedhetjük meg magunknak a sportos viseletet, de törekedjünk a kényelmes lábbeli viselésére.

Ha 8-10 órát hordunk egy cipőt egyhuzamban, akkor nagyon nem mindegy, hogy a lábujjak, a talp izmai, a boka ízület, a vádli izomzata milyen terhelésnek vagy akadálynak van kitéve. A kényelmetlen, szoros, merev talpú vagy túl magas sarkú cipőkben könnyen elgémberednek a lábujjak, lelassul a
lábunk vérkeringése, ami okozhat fájdalmat, zsibbadást, bütyköt.
Ha átlagban 5-6.000 lépést (kb. 3,5-4,5 km) teszünk egy nap, akkor törekedjünk 2-3.000 lépéssel megnövelni, ami már mérhetően jótékony hatással lesz szervezetünkre. Egy 2015-ös tanulmány szerint egy átlag amerikai 5.117 lépést, egy svájci 9.650 lépést, egy japán 7.168, egy francia 6.330 lépést tesz meg. * Most már a legtöbb telefon segítségével használhatunk lépésszámlálót, így könnyen lemérhetjük, hogy mennyit gyalogolunk egy nap. Kezdjük el használni a lábainkat, egyáltalán megismerni azt a „futóművet”, amivel rendelkezünk! A betondzsungelben hajlamosak vagyunk telitalpon járni, ami egy idő után az ízületeinket (boka, térd, csípő) elkoptathatja.

Hogyan is kellene helyesen járni?
– Először a sarok érkezzen a talajra (nyújtott térd) finoman, ne döngöljük a földbe.
– A teljes talpat letesszük, a talp külső részére (kislábujj és sarok közötti rész) tesszük leginkább
a súlyt.
– A sarkat felemeljük, lábujjakról elrugaszkodunk, erőt adunk az előre haladáshoz.
Próbáljuk meg eleinte lassan, lépésről lépésre gyakorolni, minél természetesebb talajfogással, aztán gyorsíthatjuk a tempót. Élvezni fogjuk idővel!

*https://www.verywellfit.com/whats-typical-for-average-daily-steps-3435736
https://goo.gl/images/GeqAsC
https://goo.gl/images/HVKZBj
https://goo.gl/images/JmSH5p
2018-10-16
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!