Gyógytorna elrendelése a házi betegellátásban I.

Az egészségügyi ágazaton belül a házi betegellátás két fő csoportja a szakápolás és a gyógytorna, amelyek közül az utóbbit szeretném részletesebben bemutatni.

Ahhoz, hogy valaki ezen a területen gyógytornászként érvényesülni tudjon, nagyfokú együttműködési készségre és minimum két éves szakmai gyakorlatra van szükség. A megfelelő kooperációs képesség azért lényeges, mert a terapeutának együtt kell tudnia működni az orvosokkal valamint a beteggel és családtagjaival. A szakmai felkészültség, naprakész tudás pedig azért fontos, mert a gyógytornász az egészségügy bármely részéről kaphat beteget a traumatológiától kezdve a neurológián át egészen az ortopédiáig.

Sajnos sokszor azonban sem a betegek, sem a hozzátartozók nincsenek tudatában annak, hogy lehetőségük van igényelni ezt az ellátási formát illetve, hogy milyen esetekben jogosultak rá, ezért ismertetném ennek a folyamatát.
Elsőként azt kell tisztázni, hogy az adott kórkép akut (heveny) avagy krónikus (idült). Amennyiben akut elváltozásról van szó (törések, ficamok, protézis beültetések stb.), ez esetben a kórházi kezelés végén a kezelőorvosnak lehetősége van arra, hogy javaslatot tegyen a házi betegellátás keretein belüli gyógytornára, illetve az alkalmak számára (14 vagy 2×14 vizit). Krónikus megbetegedés (Parkinson – kór, rheumatoid arthritis stb.) esetén pedig szakorvost (neurológust, reumatológust stb.) kell felkeresni, aki ambulánsan javasolhatja az otthoni körülmények közötti mozgásterápiát, ami indokolt esetben akár évi 56 alkalom is lehet.
Ezt követően a háziorvoshoz kell fordulni, aki a javaslat alapján (heveny / idült) elrendelheti a gyógytornát, amit a terapeutának az elrendeléstől számított 1 hónapon belül meg kell kezdenie és 2 hónap alatt teljesítenie kell.
Fontos megemlíteni, hogy a fent leírtak csak azokra a betegekre vonatkoznak, akik a területileg illetékes szakrendelőt nem tudják felkeresni.

(Folytatjuk…)

Máté Attila
Gyógytornász

2013-12-05

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!