Gyógyulás Trigger pont terápiával

Gyakran érzünk az izmainkban fájdalmas csomókat. Ezek lehetnek Tender pontok illetve Trigger ponok.

A kettő között az alapvető különbség , hogy a tender pont masszázzsal kimasszírozható. Hétköznapi nyelven izom csomóknak nevezzük. A Trigger pont megnyomása kisugárzó fájdalmat ad. Megnyomásával különböző vegetatív tünetek jelentkeznek pl izzadás , libabőr. A Trigger pontok zavarják vagy gátolják a normális izomfunkciót , mozgás beszűkülést okoznak.

Kialakulhat akut túlterhelés(pl. hirtelen nehéz dolgot emelni) , krónikus túlterhelés miatti izom fáradás (pl. ülőmunka ) , akut túlnyújtás illetve direkt trauma következtében.

Eset bemutatás:

40 éves Nő páciens jelentkezett nálam hónapok óta tartó váll fájdalmakkal.

Orvosról orvosra járt , szedett többféle fájdalom csillapítót , gyulladás csökkentőt , de nem javult semmire a panasza. Olyan mértékű lett a mozgás beszűkülése ami korlátozta a munkájában és a hétköznapjaiban. Előjegyezték MR vizsgálatra. Olyan sokára kapott időpontot hogy gondolta addig is megpróbál valamit kezdeni a fájdalmával. Kolleganője javasolta neki hogy keressen egy gyógytornászt.

Megérkezett a rendelőmbe a hölgy. A jobb váll mozgások felére voltak beszűkülve , mozgatásra intenzív fájdalom jelentkezett. Mivel semmilyen konzervatív kezelésre nem javult , ezért gondoltam a Trigger pontra. A váll izomzatában nem találtam , ezért elkezdtem máshol is keresni. Találtam. A lapockája mellett és alatt. Az asztalról majdnem leugrott mikor rátaláltam a pontra. Mivel senki nem vizsgálta őt a vállán kívül éreztem rajta a szkeptikusságot. Megkezeltem , az első kezelés után már sokkal jobban mozgott a válla. Beragasztottam Tape-el és figyelmeztettem , hogy lehet 1-2 napig erősödni fog a fájdalma. ( Ez jellegzetes a Trigger pont terápia esetében ).

Másnap hívott hogy sokkal jobb a válla , nem erősödött a fájdalma. Következő kezelés alkalmával szinte teljes mozgás pályán mozgott a válla , a fájdalma minimálisra csökkent. Megkezeltem , Tapet raktam.

A harmadik kezelésen elmondta hogy teljesen fájdalom mentes , tökéletesen mozog a válla , lemondta az MR időpontot J .

Hálás volt hogy a hónapokig tartó , reménytelennek tűnő fájdalmát meggyógyítottam.

Minden héten találkozom hasonló csodákkal amiket a Trigger pont terápiával el tudok érni. Boldog vagyok hogy van terápiás eszköz a néha megmagyarázhatatlannak tűnő fájdalmakra.

Fájdalom mentes örömteli napokat kívánok!

Ötvös Beáta
Gyógytornász

2015-09-05

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!