Időskori mozgás‒sosem késő elkezdeni

A várható életkor, vagyis az átlagos élethossz az utolsó száz évben jelentősen növekedett. Még itt, a kevésbé egészségtudatos Közép-Európában is, a férfiak 68, míg a nők átlagosan 77 éves átlagéletkornak örvendhetnek. Nem mindegy azonban, hogy ezeket az évtizedeket hogyan töltjük: elfogadható egészségben, aktivitással, társaságban, családban, tevékenységekben örömünket lelve, vagy orvostól orvosig járva, szakrendelők váróhelyiségeiben szorongva, fájdalmaktól, rossz közérzettől depresszív hangulatban.

Egy amerikai gerontológiai vizsgálat számszerűen is meghatározta: bár a környezet és az öröklés is szerepet játszik, de nagyobb részben, 53 százalékban az egyéni életmód határozza meg mennyit és hogyan, milyen életminőségben élhet valaki. Ezúttal az életmód két fontosabb pillére, a táplálkozás és az aktivitás közül az utóbbival, az idősek mozgáslehetőségeivel foglalkozunk.

Miért jó?

Testünk mozgató szervrendszerének alkotóelemei még egészséges idősekben is lassan sorvadnak. Csontsűrűségünk például 25-30 éves korban a legmagasabb, ezután a csontállomány lassan leépül. Nőknél a menopazua után a folyamat drámaian felgyorsulhat, férfiaknál viszont az egyenletes csökkenés a jellemző. Izomzatunk is leépül a korral, valamint az idegrendszer sem úgy működik már, mint fiatalon. Különösen az egyensúlyozó rendszer és a látás-hallás romlása kiemelendő a testmozgás szempontjából.

Több száz tanulmány igazolta már a mozgás krónikus betegségekre gyakorolt jótékony hatását. Nincs ez másképpen a mozgásszervi betegségekkel sem, hiszen e problémák edzéssel szintén megelőzhetők. Kevesen tudják, hogy idősebb korban a már kialakult kórképek esetén is igen hasznos a testmozgás: egyértelműen javíthat a betegségeken.

Ezeken kívül nézzük, milyen hatása van még a mozgásnak:

Az anyagcsere folyamatokat kedvezően befolyásolja:

– a vérzsírok összetételét változtatja meg, csökkenti a káros, érelmeszesedést okozó koleszterineket és emeli az érvédő koleszterin szintet.
– javítja a szénhidrát anyagcserét, növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezáltal segít megelőzni a 2 típusú cukorbetegség kialakulását, illetve kialakult cukorbetegségben a vércukor szint normalizálásában.
– az energiafelhasználás fokozásával segít az elhízás megelőzésében, illetve kialakult súlyfelesleg, vagy elhízás esetében a testsúly csökkentésében.

További kedvező hatások:

– megelőzheti a magas vérnyomás kialakulását, illetve csökkenti a magas vérnyomást.
– javítja a tüdő kapacitását.
– növeli az önbizalmat és az önbecsülést.
– önálló életvitelt tesz lehetővé, az idős ember nem szorul mások segítségére.

Mit, hogyan?

Az idősek nagy része fél belevágni a rendszeres testmozgásba: retteg az eleséstől, saját ügyetlenségétől vagy attól, hogy esetleg kinevetik. Ha azonban egyszer rászánják magukat, kiderül, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondolták.

Hatvanéves kor felett az alacsonyabb intenzitású, minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák javasolhatók, így például az úszás, a vízi torna, a kerékpározás, a gyaloglás, a kocogás, a táncolás, a megfelelő gimnasztika. Szerencsésebb, ha mindezeket valamilyen közösségben, társaságban űzi az illető, így azok lelkileg is kedvezőbb hatásúak. A kertészkedés testi-lelki felüdülést, jótékony sikerélményt hoz. A természetjárás, a kirándulás például csodálatos élmény. A gimnasztika, a gerinctorna szakember vezetésével szórakozás is a testedzés mellett. A gyaloglás, a futás akár az akaraterős idősek versenysportja is lehet.

A nyújtás és az egyensúlyt javító gyakorlatok szintén fontosak. A közismert nyújtógyakorlatok mellett a Pilates, a jóga és a tai chi is hasonlóan kedvező hatású.

Mielőtt mozogni kezdene…

A testmozgást elkezdeni a legnehezebb. Hogy sikerrel vegye a kezdeti nehézségeket, érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat.

Jelezze kezelőorvosának, hogy sportolni szeretne.
Ez különösen akkor fontos, ha már van kialakult betegsége. Orvosa hasznos tanácsokkal láthatja el a gyakorlatokat illetően, esetleg ajánlhat klubokat, ahová csatlakozhat. Speciálisabb mozgásformákat (pl. gerinctorna, jóga, pilates, kardió edzés) mindenképpen érdemes szakember segítségével végezni, legyen az akár gyógytornász, akár személyi edző.

Kezdje apró lépésekkel.
Ha túl nehéz és bonyolult mozgásformát választ, hamar elmehet a kedve. Ugyancsak lényeges, hogy kezdetben ne vigye túlzásba, alkalmanként tíz perc bőven elég. Szerencsés, ha a testmozgás ugyanolyan megszokott tevékenységgé válik, mint például a főzés.

Keressen támogatókat.
Minden új dolgot könnyebb elkezdeni, ha van támogatónk, legyen szó házastársról, egy régi barátról vagy éppen szomszédról. A mozgás kiváló alkalom lehet új barátok megismerésére is.

Érezze jól magát.
Ha csupán unalmasnak és fárasztónak éli meg a sportolást, akkor minden bizonnyal hamar fel fogja adni. Mindenképpen olyan elfoglaltságot találjon, amelyben örömét leli.

 

 

Csányi Luca

Gyógytornász

 

forrás: http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/idoskori/20100305-idoskori-napi-torna-a-jatszoteren.html

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/izuleti_problemak/cikkek/elet_fajdalommal_vagy_anelkul/idosebbek_is_elkezdhetik/20090216122302

http://www.egeszsegkalauz.hu/idoskor/a-tornagyakorlatok-javitjak-az-idosek-eletminoseget-100655.html

 

 

2015-01-12

2 hozzászólás

 • #1  Fodor Judit | 2017-01-08 19:45

  Tisztelt Csányi Luca,
  idős édesanyám részére keresek házhoz jövő gyógytornászt.
  Kérem szíves visszajelzését, milyen körülmények között tudna vállalni heti két-három félórás foglalkozást.
  Válaszát megköszönve:
  Fodor Judit
  06702619216

 • #2  Csányi Luca | 2017-01-24 20:17

  Kedves Judit!
  Kérem keressen meg emailen a csanyi.luca@gmail.com címen!

  Köszönöm!

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!