Iskolatáska választás gyógytornász szemmel

Úgy gondolom a tanév elején sok szülőt foglalkoztat a kérdés, milyen a jó iskolatáska? Fontosnak tartom, hogy körüljárjuk a témát, hiszen gyermekünk hátának egészsége a tét. Iskolatáska kiválasztásánál ne csak a divat legyen fontos, helyezzünk nagy hangsúlyt az ergonómiára is!

Magyarországon és világszerte is a gerincbetegségek, a gerincferdülés, hát- és derékfájdalmak szinte népbetegségnek számítanak, ezért nagyon fontos gyermekkorban is a prevenció.

A kisiskolások háta nem elég erős ahhoz, hogy minden nap több kg-os súlyokat cipeljenek, pláne rossz iskolatáskában. Ortopéd orvosok javaslata alapján a táska tömegének nem szabad meghaladnia a testtömeg 15 %-át. Tehát egy 25 kg-os kisiskolás maximum 3,75 kg hátizsákot vihetne.

Ebben a javaslatban benne van nemcsak az iskolatáska, hanem a tornazsák, uzsonnás táska, esetleg úszásfelszerelés is. Érdemes otthon lemérni az iskolatáskát, jóval több súlyt visznek a gyerekek.

A táska kiválasztásának szempontjai:

 1. Megfelelő méret: az ideális méretű táska nem szélesebb a gyermeknél, teteje ne érjen túl a tarkón, alja pedig a csípő felett helyezkedjen el. Legyenek állítható pántjai, ezzel is megfelelő méretűre állítható a táska.iskolataska_gyogytorna_01
 2. Ergonomikusan kialakított hátrész: a gerincoszlop görbületeihez illeszkedő hátrész megtámasztja a gerincet, így megakadályozza, hogy a gyermek görnyedt testtartást vegyen fel.iskolataska_gyogytorna_02
 3. Megfelelő merevítés: a merevítés segít megfelelően elosztani a súlyt. A puha aljú és oldalú táskákban egy helyre csúsznak a tanszerek, így jobban terhelődik a gerinc.
 4. Legyen két vállra akasztható: a megfelelő súlyelosztás miatt fontos lenne 2 vállon hordani, hogy a két vállízület között megfelelően oszoljon el a súly. A keresztpántos táskák esetén is nem megfelelő a súlyelosztás, az egyik oldal folyamatos terheléséhez vezet.
  iskolataska_gyogytorna_03

  Keresztpántos és oldalt hordott táska hatása

 5. Megfelelő szellőzés

 

A többi extra szempont:

 • Legyen több rekeszes: a belsejében kialakított rekeszek segítik a tanszerek könnyebb elhelyezését, emellett a súlyt egyenletesen eloszlatva pakolhatjuk. Az iskolatáska külső felén jó, ha megtalálhatóak extra rekeszek, melyekben a gyermek apróbb holmijait tehetjük.
 • Lehet húzható: pár éve megjelentek a húzható iskolatáskák, melyen a gurulós bőröndökhöz hasonló kerekek és fogantyú van.

iskolataska_gyogytorna_04

 • Legyen strapabíró: fontos az erős alj, hogy kibírjon akár több évet is. Tartós anyagból készüljön, varrása legyen strapabíró, és a könnyű tisztíthatóság is fontos szempont.
 • A téli sötétedés miatt jó, ha fényvisszaverő csíkok is vannak rajta.
 • Jó ár/érték arányú legyen
 • Szeresse hordani a gyermek: fontos a külcsín is, a gyerekeknek tetsző mintájú és színű táskát örömmel fogja vinni minden nap. Szerencsére a különböző anatómiai és ergonómiai szempontból megfelelő hátizsákok már többféle mintában kaphatóak.

iskolataska_gyogytorna_05

 

Képjegyzék:

http://www.printker.hu

http://index.hu/

Jakab-Varga Eszter

 

 

 

 

 

2016-11-01

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!