Kinesio tape, megoldás mozgásszervi panaszokra – nem csak sportolóknak

Bizonyára Ön is látott már különböző sportközvetítésekben olyan sportolókat, akiken mindenféle színes tapasz díszelgett. Nem egy újkeletű divatőrületről van szó. A szóban forgó tapasz a kinesio tape (kineziológiai tapasz), amely nem csak sportolóknak nyújthat segítséget.

A kinesio tape terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer.  Gyors, fájdalommentes, hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. A különböző szakszerű ragasztási technikák segítségével erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást lehet elérni.

Kinesio_tape_01

A kineziológiai tapaszt Dr. Kenzo Kase, japán kiropraktőr és orvos fejlesztette ki a 70-es években. A tape az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas, pamut anyagból készült ragasztószalag, mely mentes a kémiai hatóanyagoktól, tehát semmilyen gyógyszer nem jut a bőrön keresztül a szervezetbe. Segítségével a fájdalom és a mozgáskorlátozottság rövid időn belül mellékhatások nélkül csökkenthető. A tapasz lég- és vízáteresztő, akár két hétig is fent maradhat, de tapasztalatok szerint egy hét az az idő, amíg hatását kellő mértékben fejti ki, egy idő után ugyanis kissé meglazulhat, illetve a szélei „felpöndörödnek”, így aktuálissá válhat a tapasz újraragasztása.

A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalom receptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti  a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A különböző színű tapaszok anyagukban megegyeznek, egyformán elasztikusak és tartósak. A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki állapotunkat és egészségi állapotunkat is képesek jótékonyan befolyásolni. Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

Kinesio_tape_02

A tape-et speciálisan képzett orvosok, gyógytornászok, fizioterapeuták tudják a legoptimálisabban felhelyezni. A tapaszt ugyanis bizonyos anatómiai képletekre kell felragasztani, s nem mindegy az sem, hogy milyen irányban, mennyire megnyújtva kerül felhelyezésre. A videó megosztó portálokon számos ragasztási technikát találhatunk, azonban mégsem javasolt, hogy teljesen laikusként magunknak ragasszuk fel a tapaszt. Újonnan jelentkező probléma esetén, vagy az első kezelés előtt mindenképpen javasolt szakember felkeresése.

Kinesio_tape_03

Csányi Luca

Gyógytornász, Kinesio tape terapeuta

Forrás: http://kinesioszalag.hu/
http://physiotrade.hu/minden_amit_a_kineziologiai_tapaszrol_tudni_erdemes_22

2014-06-18

Egy hozzászólás

  • #1  szivák ági | 2014-06-29 07:02

    hol lehet megtanulni a használatát ???
    Köszi Ági

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!