McKenzie Mechanikai Diagnózis és Terápiás Módszer

A XXI. században új népbetegség alakult ki az ülő életmódnak köszönhetően. Ugrásszerűen megnőtt az akut vagy krónikus gerincbetegségben szenvedők száma, ezért minden konzervatív kezelés, ami komolyabb beavatkozás nélkül segíthet a tünetek megszűntetésében nagy jelentőségű.

Napjainkban egyre elterjedtebb a McKenzie módszer. Sok internetes fórum foglalkozik a témával, de a nem megfelelően alkalmazott kezelés sokat ronthat a páciens állapotán. McKenzie terápiát csak erre jogosult, diplomával rendelkező szakember, orvos, gyógytornász végezhet!

A módszer kialakulása

A McKenzie módszer a kitalálójáról, egy ausztrál gyógytornászról, Robin McKenzieről kapta a nevét.

Az elbeszélések szerint McKenzie az egyik betegét véletlenül deréktól felfelé megemelt ágyra fektette hason fekve. Az akkori módszer szerint ennek rosszat kellett volna tennie a gyöki tünetekkel rendelkező betegnek, azonban a homorított (extensiós) fekvésnek köszönhetően javultak a páciens tünetei.

gyogytornahalozat-1

McKenzie rájött, hogy amíg pl. az előrehajlás vagy ülés során a csigolyatestek elülső részének közvetítésével hátra tolódik, sérvesedik a porckorong, addig a csigolyatestek hátsó részének közvetítésével pont fordított irányba, előre fele hatva tudja korrigálni a kiboltosult porckorong helyzetét. Erre a felismerésre alapozva dolgozta ki módszerét, ami ma már világszerte elismert és alkalmazott.

gyogytornahalozat-2

A fenti képen is látható, hogy a csigolyatestek folyamatosan a gerinccsatorna felé komprimálják a porckorongot előre döntött / ülő testhelyzetben.

Milyen problémánál alkalmazható a McKenzie módszer?

 • Porckorong sérv /discus hernia (nyaki, háti, ágyéki)
 • Porckorong kitüremkedés (protrusio, prolapsus)
 • Karba vagy lábba sugárzó fájdalom vagy zsibbadás
 • Nyak, hát, derék fájdalom

McKenzie módszer lényege

A módszer egy speciális vizsgálati és aktív mozgásterápiára épülő rendszer.

A McKenzie módszer nem csupán gyakorlatokból áll, hanem egy átfogó megközelítés a gerincpanaszok vizsgálatára és kezelésére.

Egyedülálló vizsgálati elvet követ, melynek lényege, hogy egy meghatározott gondolatmenetet követve elvezet egy egyszerű osztályozásig. Ez alapján az osztályozás alapján sorolja a terapeuta a pácienst egy csoportba.

Ok-okozati összefüggést, a mozgások során a fájdalom viselkedését, valamint a fájdalom-választ vizsgálja ismételt mozgásokra. A vizsgálat során különböző mozgásokat kérünk a betegtől, különböző testhelyzetekbe.

Kezelés

McKenzie kezelés egyedülállóan hangsúlyozza a betegoktatást és a beteg aktív részvételét a kezelés során.

A módszer nagy előnye, hogy hangsúlyozza a páciens által önállóan végezhető gyakorlatokat, önkezelésre tanít, ezáltal a páciensek nem lesznek terapeutafüggők. Ezek a gyakorlatok könnyen elsajátíthatók, otthon is könnyen végezhetők, ezáltal a páciensek saját maguk képesek befolyásolni a fájdalmukat.

A módszer célja a fájdalom gyors csökkentése, funkció helyreállítása valamint a páciens függetlenítése a terapeutától.

A terápia oki kezelést nyújt a tüneti kezelés helyett, gyors és tartós változás érhető el.

Első alkalommal a McKenzie terapeuta (gyógytornász) egy mozgásvizsgálattal egybekötött állapotfelmérést végez, melynek során a beteg speciális mozdulatokat végez. A terapeuta a mozdulatok végzése során figyeli a fájdalom mértékét (fokozódását, illetve csökkenését).

A gyógytornász által a vizsgálat során megállapított irányba, személyre szabott, betanított, speciális gyakorlatokat a páciens házi feladat formájában az előírt módon végezheti. Ergonómiai tanácsokkal kiegészítve a módszer szakszerű alkalmazásával sok esetben a műtét is elkerülhető.

gyogytornahalozat-3

Mikor érezhető a javulás?

A gyógyuláshoz szerencsés esetben elég egy vizsgálat és pár kontroll vizsgálat, illetve igény szerint heti, havi, vagy féléves további kontroll.

Javulás már pár alkalom után érezhető, de a teljes gyógyulás a probléma súlyosságától is függ.

Ha a probléma összetett az önkezelés nem lehetséges azonnal. Ilyen esetben a terapeuta tudni fogja, mikor kell további speciális gyakorlati technikát alkalmazni, amíg a beteg képessé válik az otthoni gyakorlásra

Mi a teendő McKenzie torna után?

A McKenzie módszer fontos része a kiújuló fájdalom megelőzése, prevenciója.  A páciensek megtanulják kezelni a jelenlegi problémát, fájdalmat.

Sok páciens a módszerrel látványos javulást ért el, majd mikor megszűntek a tünetek abbahagyta a tornát, visszatért helytelen életmódjához. Ilyen esetben a tünetek előbb utóbb újból megjelentek.

Fontos a McKenzie torna után a gerinc mozgásterjedelmének helyreáállítása, fokozatos izomerősítés. A McKenzie torna után alkalmazható további kezelésekről, sportolásról kérdezze meg gyógytornászát!

Felhasznált irodalom:  http://www.mckenziemdt.org

Jakab-Varga Eszter

 

 

 

2013-10-19

Egy hozzászólás

 • #1  Martonné Török Katalin | 2014-12-29 13:53

  Üdvözlöm Kedves Eszter!
  Szeretném figyelmébe ajánlani egy találmányom: kismamák részére szolgáló gerinckímélő, hasonfekvő fotel, mely Tummynest – pocakfészek névre hallgat. A várandósok számára jelent nagy és hiánypótló segítséget, de az otthoni derékpihentetésen túl masszázs, vajúdás, szülés esetén is hasznos multifunkciós mivolta miatt.
  Szeretném a véleményét kérni, létezik-e olyan gerinc-műtét utáni állapot, kezelési módszer, rehabilitációs folyamat, stb., melynek része lehet a Tummynest, mint segédeszköz?
  Találmányom Világújdonság, nemrégiben mutattam be első ízben a nagy nyilvánosságnak, (BabaMama Expo), ahol több olyan visszajelzés érkezett, miszerint nem csak kismamáknak lehet hasznos..
  http://www.tummynest.com
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Martonné Török Katalin

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!