Mielőbbi felépülés térdprotézis után

Szinte mindenkinek fájt már egyszer az élete során a térde, majdnem olyan gyakori probléma, mint a derékfájdalom. Az emberi test egyik legjobban terhelt és ez által az egyik legsérülékenyebb ízülete a térdízület, így sok olyan oka lehet annak, hogy a térdízület mozgása fájdalmassá, beszűkülté, nehézkessé válik (pl. baleset, betegség, főként artrózis stb.).

Első sorban természetesen nem a térdprotézisre kell gondolni, ha probléma merülne föl, hisz több kezelés is rendelkezésünkre áll, amelyek hatásosan segítenek a fájdalom megszüntetésében, a terhelhetőség növelésében, illetve a protézis beültetés megelőzése céljából (pl. gyógytorna, manuálterápia, kinesio tapasz felhelyezése, elektromos kezelés, minimál invazív műtét (kis feltárás, gyors felépülés) stb.).

Amennyiben a fájdalom nem múlik a kezelések hatására és olyannyira „elhasználódik”, „elkopik” az ízület, hogy a hétköznapokat nagymértékben akadályozza, akkor felmerül lehetőségként a protézis.

Ha mindkét térd érintett, akkor először csak az egyiket lehet protetizálni és a gyógyulás után, jöhet a másik térd, ha feltétlenül szükséges.

A protézis kiválasztásához az orvosok sok szempontot vesznek figyelembe:

– melyik részt pótolják az ízületből (azaz mennyire károsodott az ízület)
– a protézis komponensek mennyire korlátozzák vagy vezessék az ízület mozgását
– protézis anyaga (függ a páciens életkorától – „mennyire fogja terhelni”, térdízület állapotától, páciens súlyától stb.), ami lehet fém, műanyag vagy kerámia.

Műtét és rehabilitáció

A műtét hozzávetőleg másfél óra, és érzéstelenítésben, illetve altatásban történhet. Általában a műtétet megelőző napon kell a kórházban jelentkezni, és a műtét után öt-hat nappal lehet távozni az intézetből. Vannak olyan kórházak, ahol más a gyakorlat, és a műtétet követően több hétig bent marad a páciens, mivel már az intézetben elkezdik a rehabilitációt. Az első kontroll vizsgálatra az operáció után hat héttel kerül sor. Az orvos megvizsgálja a műtéti heget, mozgásfunkciót, és a protézis típustól függően, állapítja meg a további teendőket.

A protézis típusa, az operációs módszer, a páciens életkora, nagyban befolyásolja a felépülés gyorsaságát, de nagy általánosságban elmondható, hogy a műtét után 6 hónappal lesz teljes a rehabilitáció.

A műtét után néhány nappal fel kell állnia a betegnek, eleinte járókerettel majd mankóval szükséges járnia, hogy az újonnan beültetett protézis beépülését ez által elősegítse.

Ezzel párhuzamosan mozgatógéppel (CPM) és gyógytorna segítségével elkezdődik a térd mozgatása, a térd körüli izmok megerősítése, ezáltal a térd stabilizálása.

Kezdeti időszakban vénás tornával kezdjük a gyógytornát, hogy a vénás elzáródás szövődményeit (pl. trombózis, tüdőembólia) minimalizáljuk. A lényege, hogy a lábujjaktól a törzs irányába, fölfele haladjunk enyhe leszorításokkal, majd pumpáló, hajlító-nyújtó mozdulatokkal, ez által serkentve ereinkben a véráramlást.

Az első 3 hétben főleg tehermentesített állapotban (fekve, ülve) végezzük az izomerősítő gyakorlatokat:

– bokákat mozgatjuk (spicc-pipa, bokakörzés, 10-10x)
– térdhajlatokat leszorít, 8-10 mp-ig megtart, majd lazít (10x)
– farizmot összeszorít-lazít (10x)
– ép alsó végtagot talpra húzzuk kinyújtjuk (15x), majd ameddig megy a másik lábat is föl húzzuk talpra (törülközőt tehetünk a talp alá, két végét megfogva segíthetjük a mozgást)
– labdát (vagy összehajtott párnát) teszünk az érintett térd alá és azt szorítjuk le 15x, 6-8 mp-ig megtartva
– nyújtva fölemel először az ép alsó végtag 10x, majd a másik is
– ép lábbal biciklizünk
– sarkakon és a két kezünkön oldalt támaszkodunk, medencét enyhén megemeljük (15x)

Ülve:
– nyújtva tartsuk az operált végtagot, úgy mozgat a boka (spicc-pipa)
– nyújtva enyhén fölemel a láb, majd letesz
– kivisz oldalra, majd vissza középre
– óvatosan behúzzuk, hajlítjuk a térdet (csússzon a talp – pl. tegyünk egy összehajtott törülközőt a padlóra és úgy csúsztassuk a talpunkat)
– ha nem nyúlik ki teljesen a térd, akkor tegyük föl a lábunkat egy székre és tartsuk minél inkább nyújtva 2-3 percen keresztül, óvatosan kézzel rá lehet segíteni (fontos, hogy meglegyen a teljes térd kinyújtás)

Három hét elteltével már oldalfekvésben is tornázhatunk, de legyen egy nagy párna a két láb között úgy, hogy a boka is legyen alátámasztva.

Eleinte állapottól és egyensúlyérzéktől függően, de kb. 10-14 napig járókerettel sétálhat a páciens, majd a hatodik hétig könyökmankóval érdemes tehermentesíteni a térd mozgását. Amennyiben a páciens megfelelően tudja használni az eszközt, a kontroll vizsgálatok alapján eldönthető (pl. röntgen), hogy egy mankóra (érintett lábbal ellentétes oldalon használjuk) vagy szépen lassan botra, illetve majd teljes eszközmentességre térjen át a páciens.

A rendszeres torna és segédeszközös járás segítségével kb. három hónap alatt javulhat föl annyira a térd állapota, hogy minőségi változást, javulást érezzen a térdprotézissel rendelkező páciens.

A felsorolt gyakorlatok csupán irányadóak. Nagymértékben függnek a páciens állapotától és mozgás készségeitől. Eleinte mindenképp gyógytornász segítségével állítsuk össze a megfelelő feladatokat, sorrendet és ismétlésszámot.

A rehabilitáció alatt, de már a műtét előtt is érdemes oda figyelni a testsúlykontrollra, mivel ha megfelelő súllyal rendelkezik a páciens, akkor jóval gyorsabb és eredményesebb a gyógyulás.

Mozogjon amennyit bír, az éles fájdalmat kerülje, de a tompa, húzó, feszülő fájdalmat jobb tolerálni s ez rendjén is van a kezdeti időszakban (3 hónap), mivel az izmok a megváltozott helyzethez alkalmazkodniuk kell és ez ezzel jár. Pihenés esetén nyugodtan tegyünk egy párnát a térd alá, de állandóan nem szükséges felpolcolni. Fontos, hogy rendszeresen nyújtsuk ki teljesen a térdet, hogy ne rövidüljenek a combhajlítók.

Táplálkozzunk változatosan, igyunk sokat (2-3 liter víz naponta) és a sebgyógyulás ideje alatt érdemes magasabb dózisban C vitamint szedni!

Mozogni jó és érdemes! Oldjuk meg együtt a fájdalommentességet!

Szabó Klára – 2015.10.10.

 

Kapcsolódó oldalak és műtéti tájékoztatók:
http://terdprotezisinfo.hu/
http://en.ogk.hu/~/media/Files/ogk/terdprotezis-beultetes.ashx
2016-01-20
Címkék:

52 hozzászólás

 • #1  Kozma Józsefné | 2016-06-11 20:38

  A Következőt olvasom a térdprotézis műtéttel kapcsolatban: “Eleinte állapottól és egyensúlyérzéktől függően, de kb. 10-14 napig járókerettel sétálhat a páciens, majd a hatodik hétig könyökmankóval érdemes tehermentesíteni a térd mozgását. Amennyiben a páciens megfelelően tudja használni az eszközt, a kontroll vizsgálatok alapján eldönthető (pl. röntgen), hogy egy mankóra (érintett lábbal ellentétes oldalon használjuk) vagy szépen lassan botra, illetve majd teljes eszközmentességre térjen át a páciens.” Tehát ha már csak egy mankót használ, akkor nem azon az oldalon támaszkodik a beteg a mankóra, amerről műtötték?

 • #2  Szabo.Klara | 2016-06-13 14:03

  Kedves Katalin!

  Érdemes egy mankó esetén ellentétes oldalon használni a mankót, mivel úgy támaszkodunk hatékonyabban és ezzel a technikával segítjük elő az érintett végtag fejlődését.
  Járás esetén a sorrend: mankó, érintett végtag , ép végtag.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #3  Sütő Józsefné | 2016-09-30 14:07

  Febr.17 én műtöttek bal térdprotézissel, egy hét után jöhettem haza, gyogytornász jött házhoz 2 x 14 alkalommal, szépen gyogyultam, 6 hetes kontrolra már egy mankoval mentem, 3 honaposra már segédeszköz nélkül! Most 7 honapos vagyok, és néha hallok egy kis kopogást!? Ez megengedet dolog??? Várok választ valakitől, köszönettel: Sütőné

 • #4  Szabo.Klara | 2016-11-03 11:18

  Kedves Sütőné!

  A térdprotézis rehabilitációja nem áll meg 2 x 14 alkalom után. A protézis rendszeres átmozgatása, az izmok jó állapotban tartása egy életprogram, a napi rutinba való beépítése elmaradhatatlan. Emellett fontos a testsúlykontroll, az egészséges táplálkozás és a rendszeres nyújtás, így valóban 10-15 évig a protézis kiszolgálja használóját, máskülönben visszatérhet a fájdalom és további szövődmények alakulhatnak ki más ízületekben.
  Sajnos ennyi tünet alapján, hogy “kopog” az ízület, nem tudom mi áll a háttérben. Forduljon gyógytornászhoz, orvoshoz és vizsgálják meg, hogy változott-e valami a protézis környékén.
  Minden jót!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára – gyógytornász

 • #5  B.né | 2017-02-06 22:31

  4 hònapja mütöttèk a bal tèrdemet. Jòl behajlik, de rendkivül feszül,mèg mindèg dagad. A varat 2 helyen le van tapadva,ès a tèrdem mėg mindèg fãjt, különösen a tèrd külsô oldalãn. Mèg meddig ajànlatos bottal jàrni? Ha bot nèlkül megyek, össze vissza jàrok, mint egy rèszeg.
  Köszönettel Bnè.

 • #6  Szabo.Klara | 2017-02-08 17:45

  Kedves B.né!

  Ha még mindig le van tapadva a heg, akkor heg körüli masszázsra van szüksége. A heg masszázst a gyógytornász meg tudja tanítani jó esetben és hatásosan tud segíteni a műtéti hely fellazításában.
  A botot csak akkor hagyja el, ha a lakáson belül teljes biztonsággal képes járni illetve, ha az utcán az első 200-300 m önálló, botot mellőző járást teljesítette.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #7  Rácz Dezsőné | 2017-03-11 15:19

  Kedves Klára!

  4 hónapja műtötték a bal térdemet ! Tudok menni ! A hajlítás is megvan ! Sajnos az a bajom ,hogy nagyon de nagyon szoros ,és mintha satuba volna be fogva a térdem és minél jobban és jobban húznák össze !Mintha valami belül magától húzná össze a térdem! Ha le ülök alig tudok fel állni mert akkor még jobban szorít. Sokszor segítséggel .A fekvés szörnyű ! Egyik oldalamról a másikra csak segítséggel.vagy nagyon nagy szenvedéssel tudok meg fordulni .Mert mint írtam hogy ,minden mozdulatnál jobban és jobban szorítja úgy össze ,hogy már idegileg teljesen ki vagyok. A fürdésnél ha hozzá ér a víz akkor szinte nem tudok meg állni vagyis csak állok és nem tudok kiszállni mert a szorítás még erősebb .Még jó ,hogy csak zuhanyozok és onnan nem tudok elindulni. Nagyon szépen kérem ha,módjába van akkor szeretném megkérdezni ,hogy ez így lehetséges ? Mikor fog ez elmúlni? Tisztelettel Ráczné

 • #8  Szabo.Klara | 2017-03-20 12:53

  Kedves Ráczné!

  Ha szűnni nem akaró fájdalma van és semmilyen helyzetbe nem. szűnik, fekvés közben fokozódik, akkor térjen vissza a műtő orvosához és beszéljék meg a panaszait.
  Térdprotézis után 6 héttel ezek a fájdalmak el kellene múljanak és a terhelhetőség egyre jobbá kellene váljon.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #9  Vérné Labát Éva | 2017-03-24 15:16

  Kedves Klára! Kérdésem, hogy a műtéthez képesti 7 hét után lehet-e a lkásban mankó nélkül járni (biztosnak érzem).
  Lépéskor reccsen a térdprotézis, tartok tőle, hogy kiugrott, bár a menésben nem gátol. Ezért vagy ettől függelenül – nem tudom –
  érzékeny a térd és időnként dagad. Várva válaszát, köszönettel

 • #10  Szabo.Klara | 2017-03-29 15:18

  Kedves Éva,

  Alapvetően műtét után hat héttel már lehet mankó nélkül sétálni a lakásban.
  Ha lépéskor reccsen, nem érzi biztosnak, akkor menjen el kontrollra a műtő orvosához és konzultáljon gyógytornászával is!
  Féltelezhetően nem egyik napról a másikra alakult így. Beszéljék át, milyen gyakorlatokon változtattak az elmúlt időszakban.
  Amennyiben a gyógytornát eddig mellőzte, akkor a protézis beépülése nem valószínű, hogy teljes lesz.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #11  Somogyi Gábor | 2017-04-11 11:33

  Kedves Klára!

  Február 06-án volt teljes térdprotézis műtétem. A műtét után három héttel, már minden segédeszköz nélkül, biztonságosan közlekedtem, lépcsőn is, le – föl. Minden nap intenzíven gyógytornázom, plusz napi 30 – 40 percet kerékpározok. A hajlítással minden rendben, kb. 110 fok, de a nyújtással nem boldogulok, szerintem még legalább 10 fok, pedig súlyzós gyakorlatokat is végzek. Reálisan mikorra várható a 0 fok elérése, meddig normális, hogy nem tudom teljesen nyújtani a térdem? Enyhén be is van dagadva, ez is normális?

  Köszönettel

 • #12  Szabo.Klara | 2017-04-12 18:28

  Kedves Gábor!

  A teljes térdkinyújtás az első 3 és 6 hét között kell mindképp kialakuljon. A torna részét kell képezze a térdkinyújtás fokozása. Passzív és aktív módszerekre is szükség lehet. Napközben többször polcolja föl a lábát a sarkánál megtámasztva és hagyja passzívan kinyúlni a térdet 5-10 percig, majd pár hajlítás, levegőben biciklizés és újra ismétlés. Ezzel 6-8 nap alatt jó eséllyel közeledni fog a végextensiohoz (teljes kinyúláshoz) a térd mozgástartománya.
  A bedagadást okozhatja a mozgástartomány beszűkülése, hisz ha nem tudja kinyújtani teljesen a térdét, akkor a mozgástengely megváltozott, így az izmok próbálják védeni az ízületet, ami az ízületi folyadék felszaporodásához vezethet.

  Jó úton halad. Mozgassa, nyújtsa, használja és minden rendben lesz!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #13  szaraz zsuzsanna | 2017-04-23 20:33

  Kedves Klára az én kollégámat marc.2.dikán operálták térd protézist kapott neki olyan problémája van hogy /bal térd/a térd kulso része még zsibadt és eléggé be van dagadva a térde,volt 6 hét után kontrolon a doktor ur valami folyadékot még kiszívott belole és azt mondta hogy minden rendben van, de mint minden beteg ideges hogy valojában rendben van e.Kulonben már egy manko nélkul is kozlekedik.A kovetkezo kontrolra 2 honap mulva kell menni.Vajon ez így normális.Nagyon koszonom válaszát

 • #14  Szabo.Klara | 2017-04-26 18:03

  Kedves Kérdező!

  Műtét után hat héttel még előfordulhat folyadékgyülem a térdben. Amennyiben a műtött végtagot rendszeresen tornáztatja a beteg, terheli, használja a megadott előírás szerint a folyadék gyüleim felszívódik és nem tér vissza.
  A kontroll vizsgálatok során pedig kiderül, ha valami probléma lenne a protézissel.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #15  Hujber Béláné | 2017-05-06 19:49

  3 évvel ezelőtt mütöttek a jobb térdemen. Szánkóprotézist kaptam. A következő 1 évben alig tudtam járni a folyamatos fájdalomtól.A gyógytornásszal együtt mindent elkövettünk a javulás érdekében, de ez sajnos nem sikerült. 1 év mulva ismét megmütötték a térdemet és a szánkóprotézist teljes protézisre cserélték. Most sem jó az állapotom, a lábam állandóan dagadt, a járás könyökmankóval megy , de pl. állni vagy ülni csak rövid ideig tudok. A fájdalom állandó. Van e valami lehetőség a helyzetem javitására. Köszönöm Hujber Béláné

 • #16  Szabo.Klara | 2017-05-12 23:02

  Kedves Hujber Béláné!

  Amennyiben a második protézis sem hozta meg a várt sikert, akkor erős a gyanú, hogy nem csak a térdben kell keresni a problémát. Gyakran okoz térdpanaszokat a csípőízület illetve a deréki gerincszakasz, így próbáljanak orvosával, gyógytornászával fentebbi részeken kutakodni.
  Bízom benne, hogy pozitív eredményeket érnek el!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #17  V.János | 2017-06-21 16:19

  Kedves Klára!
  Anyukámat három hete műtötték, már otthon van, de nem jár ki hozzá gyógytornász. Itt azt olvasom, ki szoktak járni a frisen műtöttekhez. Dagadt is a műtött lába, jó volna, ha látná szakember. Miért van ez? Ezért külön fizetni szoktak,hogy házhoz járjon a gyógytornász?

 • #18  Szabo.Klara | 2017-07-12 17:26

  Kedves Kérdező!

  Ahhoz, hogy az államilag támogatott gyógytornát megkapja kérnie kell a háziorvostól.
  Amennyiben szeretné felgyorsítani a folyamatot, akkor magán gyógytornászhoz fordul, akivel megbeszélheti, hogy mikor és mennyiért tudja elvállalni édesanyja rehabilitálását.
  Teljesen normális, hogy műtét után dagad az érintett terület és ahhoz, hogy ez felszívódjon, ne legyenek fájdalmak, tudja terhelni az érintett végtagot mozgatni, tornáztatni szükséges.
  Amíg nem kezdődik el a közös munka a gyógytornásszal, addig a kórházban megtanult gyakorlatsort, vénás tornát végezze az édesanyja!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #19  Kovács Katalin | 2017-07-13 08:33

  Üdvözlöm!
  Számomra nagyon hasznosak az itt leírtak, köszönöm. Négy és fél hete történt totál térdprotézis műtét.A kórházi napok után még 10 napot voltam rehabilitáción. Az ott tanult tornasorokat csinálom itthon, mivel a házi gyógytorna ki lett írva és meg is van igényelve, de a nyári szabadságok miatt majd csak hónap végén várhatom a gyógytornászt.A kérdésem ezzel kapcsolatos, mert nem tudom mennyit kellene tornáznom, mennyi az elég, vagy mennyi a sok. Tudom ez mindenkinél más, én mégis félek attól, hogy kevés amit csinálok, márpedig én teljesen fel akarok épülni, vagy túl sok, amivel túlterhelem, vagy kárt okozok a protézisben. Most tornázom reggel a fent leírt feladatsorokat ami kb 20 perc, délelőtt, délután,és este. Közben természetesen sétálok, terhelgetem lassan , hisz kisebb dolgokat csinálgatok,pl virág locsolás kis kannával.Sajnos túlsúlyos vagyok,viszont még csak 52 éves. Kérdésem az lenne,hogy ettől több, vagy kevesebb torna.Nálunk nincs 6 hetes kontroll csak 3 hónapos, pedig jó lenne vaalmi ellenőrzés, ami csökkentené a bizonytalanságomat! Válaszát nagyon köszönöm!

 • #20  Szabo.Klara | 2017-07-26 18:48

  Kedves Katalin,

  Naponta kétszer, maximum háromszor tornázni teljesen elegendő, többre nincs szükség a napi terhelés mellett.
  A cél a szimmetrizálás, mindkét láb egyformán terhelés, majd a mankók fokozatos elhagyása. Mindemellett pedig a legtöbbet a súlykontrollal tud segíteni. Amennyiben ideális a testsúly megnő a protézis élettartama és a terhelés is könnyebb. Érdemes ennek. érdekében is oda figyelni erre, arról már nem is beszélve, hogy a szív-, érrendszer mennyivel hálásabban végzi a munkáját, ha megfelelő tömeget kell ellátnia. Sok erőt, pozitivitást kívánok a gyógyuláshoz!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #21  Ballai Márta | 2017-07-23 10:48

  Május 17-én mütöték térdprotézisre cementes protézist kaptam.6-nap után otthonomba távoztam járt ki a gyogytornász igaz 2/14-volt nekem is kiirva.Ö 14-után befejezte.Aránylag gyorsan elhagytam minden segédeszközt.Most voltam kontrollon azt mondták minden renbe.Viszont zavar,hogy sántikálva megyek igaz nem fáj csak az okot nem tudom.

 • #22  Szabo.Klara | 2017-07-26 18:50

  Kedves Márta,

  Ahhoz, hogy a sántítást el lehessen hagyni csípőprotézis után, következetes intenzív gyógytornára van szükség legalább 3 hónapon keresztül.
  A sántítás fő okai az oldalfarizom gyengülése és a gerinc stabilizáló izmok inaktivitása. Miután ezek megerősödnek, integrálódnak a járás során, a sántítás fokozatosan leépül.
  A továbbiakban szívesen állok rendelkezésére, ha elakadt a gyógytornával!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #23  Kőrössy Anikó | 2017-08-26 22:31

  ÜDVÖZLÖM(
  Egy éve kaptam jobb lábamba térdprotézist. Sajnos kiinduló állapotomhoz képest nem érzek semmi javulást.Igaz, hogy mütét után már 4 nappal hazaengedtek a korházból és gyógytornász se lett javasolva de azért amit tudtam és a neten olvastam azokat a gyakorlatokat lelkiismeretesen végeztem.Tegnao voltam a háziorvosomnál aki azt mondta be van szükülve, mert nyikorog, fáj és dagadt.Különböző okok miatt mütős orvosom nem akarom felkeresni ezért arra kérem adjon 1-2 jó tanácsot milyen gyakorlatokat végezzek.Egyáltalán el fog mulni ez a fájdalom?

 • #24  Szabo.Klara | 2017-08-28 18:35

  Kedves Anikó!

  Most sem késő gyógytornászhoz fordulni személyesen!
  Amennyiben dúzzad, nyikorog a műtött végtag, beszűkült a mozgástartománya, akkor mindenképp gyógytornára és a gyógytornász által végzett manuálterapiára van szüksége. Keressen fel egy gyógytornászt a lakóhelyéhez közel, aki felméri az állapotát és összeállitja Önnek a megfelelő gyakorlatokat.
  Sajnos ezt másképp nem lehet teljesértékűen csinálni. Interneten ugyan sok gyakorlatot találhat és tanácsot kaphat, de ha az állapotával ezek nem függnek össze, akkor szinte mind hasztalan.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #25  STEFKOVICS KÁROLYNÉ ÉVA | 2017-08-29 08:08

  A férjem 2016 november közepén kapott térdprotézist. A térde rendben van, de a bokája nappal bedagad, és mögötte a vádlija fáj. Természetes ez? Üdvözlettel:..Éva

 • #26  Szabo.Klara | 2017-10-03 21:36

  Kedves Éva,

  Egy évvel műtét után, hogy még mindig dagad a műtött végtag azt jelzi, hogy valami nem tudott a helyére állni, nem regenerálódott megfelelően.
  Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi lehet a probléma, de elképzelhető, hogy az esetleges sántítás miatt beszűkült a boka mozgástartománya, a járás aszimmetrikus, a lábszár izomzata inaktív. Mindezek miatt az ödéma, a vízesedés előfordulhat.
  Javaslom, hogy forduljanak személyesen gyógytornászhoz és mérjék föl, hol lehet a probléma s mit lehet tenni vele.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #27  Karpati Viktor | 2017-09-13 17:43

  Köszönöm a kérdezés lehetöségét.
  Azt szeretneém tudni, teljes térdprotezis mütét utan, javasolt e gyogyfürdö?
  Ha igen, melyik és a mütét utàn mikortol?
  Vàlaszàt tisztelettel vàrom

 • #28  Szabo.Klara | 2017-10-03 21:41

  Kedves Viktor,

  Teljes térdprotézis esetén a műtét után három hónappal már semmi akadálya sincs a gyógyfürdőnek. Érdemes azokat a termálvizeket választani, amelyek a reumás megbetegedésekre, az ízületi fájdalmakra kimondottan javasoltak. Ezek rendszerint fel vannak tüntetve a gyógyfürdők honlapján.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #29  Mozgay Mihály | 2017-09-19 09:35

  Kedves Klára. 2017.09.08.án volt az Uzsoki kórházban teljes bal térdprotézis-cement nélküli- mütétem. Ma 2017.09.19.én gyakran segédeszköz nélkül is tudok közlekedni, Kérdésem az, hogy a 90 fokos térdhajlitást hány hetes korra muszáj elérni? Egyébként 72 éves vagyok. Válaszát köszönöm.

 • #30  Szabo.Klara | 2017-11-03 22:54

  Kedves Mihály,
  Ha már segédeszköz nélkül is stabilan tud közlekedni, akkor jó esélyei vannak arra, hogy a térd mozgásterjedelme napról napra nagyobb legyen, a mozgatása pedig olajozott. Azt hogy, mikorra kell elérni a 90 fokot a kezelő orvos határozza meg, amennyiben szükséges. A legfontosabb az, hogy legyen meg a térd teljes kinyújtása, a nulla fok, illetve még az, hogy le tudjon ülni egy magasabb székre és képes legyen onnan felállni is (kb. 90-100 fok hajlítást igényel a művelet).

  Üdvözlettel, Szabó Klára

 • #31  Simon Katalin | 2017-11-27 14:42

  Kedves Klára!
  2017.09.26-án térdprotézis műtétem volt. Voltam rehabilitáción három hétig. Ugy érzem, hogy a térdemmel nincs gond, csak az a problémám, hogy most meg elkezdett fájni a műtött lábam felöl a csipőm. Pedig a térdműtét előtt nem fájt. Lehetséges, hogy a gyógytorna gyakorlatokkal megerőltettem, vagy a lábadozási idő alatt kikopott. El vagyok keseredve.A másik térdemet is majd műteni kell, de ha még a csipőizület is kikopott, az már teljesen elkeseritő. Mit tudnák tenni? Kérném szépen a tanácsát. Válaszát köszönöm.

 • #32  Szabo.Klara | 2018-01-16 16:12

  Kedves Katalin!

  Most kaptam meg levelét, így elnézést kérek hogy csak most kap választ.

  A “csípő fájdalom térdbe lő” mondás gyakran igazolódik. Mivel korrigálták a térdét esélyesen előtérbef került az eredeti probléma forrása: a csipő. A térdproblémák akár egy veleszületett csípőficam kikezeletlensége miatt is lehetnek.
  Jelenleg a csípőjét kell mobilizálni (olajozott teljes mozgástartományt kialakítani), egyensúly gyakorlatokkal stabilizálni és jó esélyei vannak arra, hogy a fájdalom csökkenni fog és a másik térd tünetei is elmaradoznak.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #33  Erdős Éva | 2017-12-21 22:41

  Kedves Klára 2017.11.14.én volt a térdprotézis cementes műtétem. Szeretném tudni, hogy mia kkülémbség a cementes és nem cementes mütét között? Itt a XVll.ker.-ben a gyógytornászok arra hivatkozva, hogy túl sok a betegük. nem tudják váééaéni a 2 x 14 napos gyógytornáztatást, csak 2-3 hónapos várakozás utaán az 1 x 14 naposat.Iéyenkor ki tud segíteni a frissen műtötteknek? Jómagam némi szerencsével, 1 hónap elteltével sikerült 1 x 14 napra gyógytornász segítséget kapnom. Béreltem térdhajlító gépet, 1 hóra, annak segítségével már 100 foknál tartok. de mankóval még nagyon bizonytalanul járok, lépcsőn egyáltalán nem. 73 éves vagyok. Fájdalmaim még mindig vannak. Várom tisztelettel válaszát-

 • #34  Szabo.Klara | 2018-01-16 16:14

  Kedves Éva!

  Most kaptam meg levelét, így elnézést hogy ennyit kellett várjon a válaszra.

  A cementes és nem cementes eljárás között az műtő orvosok döntenek a páciens állapota, kora és testalkata alapján. A rehabilitáció során a két eljárást a terhelhetőség különbözteti meg. Ezt mindig előre meghatározza az orvos, hogy mennyivel lehet terhelni és mikor az adott műtött végtagot.
  Mivel a műtététől már jócskán eltelt 6 hét, így már teljesen terhelhető a térde.
  A térdhajlító gép kezdetekben sokat tud segíteni, így jó döntés használni. Harmadik hónaptól viszont már egyáltalán nincs rá szükség, hanem a koordináció és egyensúly fejlesztő gyakorlatok kerülnek előtérbe. Ezeket a gyógytornászok segítségével tudja. megtanulni. Az alapellátáson (sztk) kívül magán gyógytornászokhoz tud fordulni, akiket interneten keresztül, lakóhelyéhez közel könnyen megtalálhat.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #35  Benyovszki Jánosné Székesfehérvár | 2018-02-19 10:56

  Március 1-én lesz a térd szánkóprotézis műtétem cseréje teljes protézisre cementes megoldással. Enyhén túlsúlyos vagyok. Mit tehetek, a fogyáson és a gyógytornán kívül a mielőbbi teljes gyógyulásra és mik a gyógyulási esélyeim. A műtét kb. mennyi ideig tart. Várom válaszát.
  Üdvözlettel Benyovszki Jánosné

 • #36  Szabo.Klara | 2018-02-19 13:59

  Kedves Jánosné,

  A műtét nagy általánosságban 1,5 – 3 óráig tart. A felépülése nagyban függ jelenlegi állapotától és hozzáállásától. Minél hatékonyabban tornázik, figyel az adott végtag megfelelő terhelésére, a testtartására, kooperál a gyógytornászával, kerüli a gyulladást okozó tényezőket, bőséges folyadédkot visz be és pozitívan áll a rehabilitációjához, annál inkább eléri a kívánt sikert.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #37  Sasvári Istvánné | 2018-02-26 09:40

  Tisztelt Szabó Klára!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy kérdezhetek Öntől!
  A múlt évben mindkét térdembe teljes protézis beültetése történt, a bal oldali áprilisban . A rehabilitáció harmadik hetében -egyre rosszabb állapotba kerültem- kiderült, hogy a sípcsontom eltörött. Két hónapi gipsz után kezdődött az újbóli rehabilitáció. A másik lábammal jó állapotban kerültem műtétre októberben. A műtét után otthonomban vettem igénybe a gyógytornász segítségét. Azóta is minden nap biciklizem és tornázom kb 40 percet. Az orvosom szerint rendben vagyok, de gyakran előfordul, hogy a törött lábam térde alatt fáj. Előfordulhat, hogy túlterhelem magam és ez okozza? Sajnos túlsúlyos is vagyok. Főzök a héttagú családomra férjem segítségével. Kérdésem: Mire vigyázzak, hogy lábam ne romoljon? Mennyire terhelhetem a házi munkával? Köszönettel és üdvözlettel Sasvári Istvánné

 • #38  Szabo.Klara | 2018-02-26 11:01

  Kedves Istvánné!

  A legjobb, amit tesz, hogy biciklizik. Túlsúly esetén megfelelő mozgásforma a térd kondicionálására. Hetente 4-5 alkalommal legalább 30 perc biciklizés és emellet 2-3 alkalok bokasúlyos vagy gumiszalaggal végzett izomerősítés, ezt javaslom.
  Amennyiben 2 óránként megpihen a házimunka közben 10-15 percre, jó eséllyel nem fogja túlterhelni.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #39  Pécsi Lászlóné | 2018-03-15 11:38

  8 hete volt térdprotézis műtétem. 57 éves vagyok. Kórház után még 5 hétig voltam rehabon. A beszűkült mozgás miatt 2,5 hetesen már gyógyvízben tornáztattak, plusz ágyhoz jött a gyógytornász, meg kis biciklin naponta 2-3-szor tekertem. Attól féltem, hogy behegesedik. Gyógyvíz után 2 óráig minden szuper volt, utána szinte folyamatosan fájt a térdem, ami most sem múlt el. 6 hetes kontrollon mindent rendben találtak, azt mondták, túlerőltettem. 3 hete itthon vagyok, a gyógytornászra még egy hetet várni kell. Napi 15 percet tornázom előírás szerint. A lábam azóta se tudom teljesen kinyújtani, behajtani meg vagy 100 fokban, de az sem mindig sikerül. A térdem szinte lemerevedik ,olyan , mintha betonból lenne. Nagyon sokat fáj, állni , járni tudok, de állandó fájdalommal. Reggelente csak 2 mankóval tudok nagy nehezen elindulni. Kell néhány perc, mire bejáródik. Valamit biztos nagyon rosszul csinálok. Kérem adjon tanácsot!
  Válaszát előre is köszönöm!

 • #40  Szabo.Klara | 2018-03-26 13:36

  Kedves Lászlóné!

  Megértem a problémáját. Amennyiben tehermentesített helyzetben tornázott (fekve, ülve) és segédeszközzel sétált a tanultak szerint, akkor a túlterheléstől nem kell tartania.
  Ha újra és újra bemerevedik a térde, fáj, akkor érdemes lenne 2 óránként átmozgatni könnyebb gyakorlatokkal, a megfelelő ingereket adva ezáltal.
  Napi 15 perc az nem lesz elég, hogy a feszülés elmúljon.
  Levele alapján, a kontrollon mindent rendben találtak és azt feltételezem, hogy készítettek ellenőrző röntgent, így a terapeuta által a mozgástartomány növelésének nincs akadálya. Tehát a gyógytornász segítségével elérhet fejlődést.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #41  B.Kati | 2018-03-16 21:31

  Tisztelt Klára!
  Köszönöm a lehetősėget a kérdezéshez,azt hiszem kevés lehetőségûnk van a tåjékozódáshoz.
  2016 novemberben térdprotézisem volt, sajnos nem voltam szerencsés,most ez év januárjãban fel kellett tàrni ēs ki kellett cserélni.
  Most gyógyulgatok.
  A problémám az, hogy letapadãsom van a heggek mentėn.Maszirozom olyan mozdulatokkal, amit a gyógytornász megmutatott.
  Sajnos maszirozåskor kis fájdalmat érzek a varat alatt benn a térdemben.. nem tudom nem csinãlok e vele rosszat. Viszont ha a letapadás megmarad, húzódni fog a jåraskor a térdem.
  Kérem szíves tanãcsát. Köszœnettel B. Kati

 • #42  Szabo.Klara | 2018-03-26 15:55

  Kedves Kati!

  A letapadt hegszövet megfelelő fellazítása közben jelentkezhet fájdalom. Bizonyára a gyógytornásza is megemlítette, hogy a hegmasszázs mozdulatai, felszabadító fogásai erőteljes szöveti átrendezést okoznak, melynek mellékhatása a fájdalom lehet.
  Jegelheti, ha forrónak érzi a heg területét és rendszeresen, naponta többször átmozgató tornát végezhet a gyógyulás érdekében.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #43  András Márta | 2018-04-16 15:33

  T. Szabó Klára!
  Férjemnek 10 hete volt TEP műtétje. Rendszeres jegelés és gyógytorna mellett jelenleg is dagadt a térde és a bokája. 90 fokos a hajlítás.
  Már mankó nélkül is jár, igaz sántikálva. Fáj a dereka és a másik lába.
  Két kérdésem van:
  1. Ajánlott-e ilyen hajlítás mellett a szobabicikli?
  2. Ajánlott-e gyógycipő viselése, ha igen milyen típusú?
  Válaszát előre is köszönöm! AM.

 • #44  Szabo.Klara | 2018-04-18 21:07

  Kedves Márta!

  Tíz hét rehabilitáció után el lehet kezdeni a szobabiciklizést, abban az esetben ha a 90 fokig való térdhajlítás nem fájdalmas és a véghelyzet rugalmas.
  A gyógycipőnek jelenleg ez alapján nincs létjogosultsága, attól nem fog javulni a vérkeringés vagy a mozgástartomány.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #45  Zsarnayné Gergely Judit | 2018-05-26 06:02

  Üdvözlöm!

  Térdprotézis műtét után normális-e, hogy a műtött láb 2 cm-rel hosszabb és még rendesen ki sem egyenesedett.Talán még hosszabb lesz a teljes rehabilitáció után.
  Mi a teendő?

  Üdv: Zsarnayné

 • #46  Szabo.Klara | 2018-05-30 20:03

  Kedves Judit,

  Protetizálás után előfordul, hogy a végtagok között hosszkülönbség alakul ki, de ezt mindenképp jelezni kell az orvos felé. Tornával, amennyire lehet szimmetrizálni szükséges, hogy mindkét végtag izmai, inai rugalmasak, kellően kinyújtva legyenek, amennyiben tartósan fennáll a végtaghossz különbség pedig sarok emelésre vagy emelt talpú gyógycipőre van szükség, hogy a sántító járás ne deformálja el a testet.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #47  ilona vegh | 2018-07-11 15:52

  2018 4 -30.an mutottek.terdprotezist kaptam. az lenne a kerdesem,hogy nem hajlik be a terdem,mert a terd hatso resze nem engedi feszul es a bokam minden estere nagyon bedagad jarok rehabilitációra tornazom nagyon elvagyok keseredve

 • #48  Szabo.Klara | 2018-07-21 15:33

  Kedves Ilona!

  Megértem, hogy elkeseredett. Remélhetőleg a rehabilitáció során tudnak javítani a térd mozgástartományán. Vegye föl esetleg a műtő orvosával a kapcsolatot és vizsgáltassa ki, hogy mi lehet korlátozás háttere s mit tudna Ön tenni érte.
  Gyakran válnak feszessé a comb hátsó izmai, melyeket módszeresen nyújtva elnyerik rugalmasságukat és javul a helyzet, viszont hosszadalmas.

  Kitartást kívánok!
  Szabó Klára

 • #49  Petrecz Etelka | 2018-12-06 08:04

  2018 11 6-án volt térdprotézis mütétem és azóta is feszül a bal térdem amit mütöttek! Meddig kell még elviselni ezt a feszülést természetes ez!

 • #50  Szabo.Klara | 2018-12-13 15:38

  Kedves Kérdező,

  Műtét után hat hétig még erőteljesen zajlik a szöveti gyógyulás, az átépülési folyamat körülbelül három hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt a térdízület megduzzadhat, fölmelegedhet, ami ellen vénás tornát szükséges végezni, hőmérsékletét megfelelő jegelés útján csökkenteni, a vénás visszaáramlást polcolással, fáslizással támogatni, amennyiben a tünetek ezt szükségessé teszik. Első sorbán a mozgásterapeutájával érdemes megbeszélni, hogy melyek az elsődleges lépések, hogy helyre álljon a térd harmóniája. Ha még nem fordult gyógytornászhoz, akkor csak ajánlani tudom, hogy konzultáljon egy kollégával!

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

 • #51  Ladányi Károlyné | 2019-01-18 18:26

  Kedves Szabó Klára!
  teljes térdprotézis beültetésem lesz az ősszel Szeretnék lelkileg és fizikailag is felkészülni. mindenhol azt olvasom .hogy a túl súly nem a legjobb én 80kg vagyok és 162cm . szeretnék a műtétig lefogyni . mit javasol nekem mennyit probáljak fogyni . és milyen tornát javasol ami erősíti az izmaimat .
  Várom válaszát . Üdv :. ladányi Károlyné

 • #52  Szabo.Klara | 2019-01-21 20:00

  Kedves Ladányi Károlyné!

  Teljesen jól tudja. Ahhoz, hogy a műtét megfelelően sikerüljön és felépüljön a beültetés után, érdemes a testsúlykontrollt figyelembe vennie. Ami azt jelenti, hogy a a magásságágoz képest 56-65 kg közötti tartományba kell jusson.
  Az izmokat pedig kellőképpen meg tudja erősíteni a gyógytorna által. Kérhet műtétre való felkészítést bármelyik gyógytornásztól.

  Üdvözlettel,
  Szabó Klára

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!