Mozgásszervi betegségek időskorban

I. rész: A mozgásszervi betegségekről általában

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni. Az időskor a szervezet „elhasználódása” miatt valóban gyakran betegségeket hoz magával, amelyek a környezet káros hatásainak következtében, vagy a szervezet különböző folyamatainak következtében alakulnak ki. A háziorvosnál megjelenők egyharmada valamilyen mozgásszervi panasszal fordul orvoshoz. Az időskori rokkantság legfőbb okai a mozgásszervi betegségek. Ezek azonban inkább sajátos kórfolyamatnak, és nem az öregedés elkerülhetetlen következményének tekintendők.

A mozgásszervi panaszok vezető tünete a fájdalom és a mozgáskorlátozottság. Ezek mind súlyosabbá és tartósabbá válása az izmok elmerevedését okozhatják. A fájdalom miatt a beteg kíméli, nem mozgatja a fájdalmas tájékot. Ezért nagyon fontos az idejében megkezdett, gyógyszeres terápia. Alapvető szempont azonban a lehetséges mellékhatások miatt, hogy a beteg csak annyi ideig és olyan mennyiségben szedjen a mozgásszervekre ható gyógyszert, ameddig és amennyi elengedhetetlenül szükséges.

Leggyakoribb mozgásszervi betegségek

Az ízületi degenerációt a porcok elvékonyodása, az ízületi folyadék csökkenése, és az ízületi rész beszűkülése jellemzi. Az ízfelszínek szinte „szárazon dörzsölve” egymás felszínén mozognak. A nagy teherhordó ízületek (térd, csípő) súlyos degeneratív elváltozása, artrózisa esetén fontos mérlegelni, hogy szükséges, illetve lehetséges-e az ízület szövet-, és szervezetbarát protézissel való pótlása.

mozgasszerv_01_gyogytornaszhalozat_hu

A kisízületek artrózisa általában idősebb nőkön fordul elő: a kezek ujjainak kisízületeit érinti. Néha tünetszegényen, néha fájdalmas, gyulladásos epizódokban lezajló, a kisízületet deformáló gyulladás formájában jelentkezik. Az idő előrehaladtával egyre több ujjat érint, a fájdalmas időszakok az ujjak használatát jelentősen korlátozzák.

A csontváz aktív anyagcseréjű szerv. Ezért a csontváz szerkezeti épsége a csontszövet anyagcsere-folyamataitól függ. A csont anyagcseréjét az életkor, a fizikai aktivitás, a táplálék ásványianyag-tartalma, a D-vitamin, különböző hormonok befolyásolják. A csont folyamatos képződését és újraképződését speciális sejtek biztosítják. A pubertás kor végétől 25–30 éves korig a csontváz tömegének körülbelül 10–15%-a újul meg évente. A csontfelszívódás – és képződés harmincéves kor után is folytatódik, a felszívódás mértéke azonban meghaladja csont képződését. A nőkön 50–60 éves kor tájékán bekövetkező menopauzával járó hormonális változások miatt felgyorsul a csontállomány fogyatkozásának üteme. A csonttörések kockázata nők esetében nagyobb, ez feltehetően az eleve kisebb csonttömeg eleve gyorsabb ütemű csökkenésének következtében alakul ki. A csontritkulás a leggyakoribb anyagcsere eredetű csontbetegség, olyan csontszövetsorvadás, ahol a kalciumtartalom csökkenése miatt a csontok mennyisége és teherbíró képessége csökkent.

mozgasszerv_02_gyogytornaszhalozat_hu

A gerinc elváltozásainak oka lehet degeneratív folyamat, vagy csontritkulás. Nehéz eldönteni, hogy aktuális panaszért melyik folyamat a felelős. A degeneratív elváltozásnak általában van előzménye. Ha a fájdalom hirtelen, jelentéktelen emelés, vagy trauma hatására lép fel, akkor csontritkulásos, összeroppanásos törésről lehet szó általában. Azonnal orvoshoz kell fordulni: a röntgenfelvétel és az egyéb vizsgálatok eldöntik, hogy milyen csontfolyamatról van szó.

Kevesen tudják, hogy a belső elválasztású mirigyek csökkent, vagy túlműködése gyakran mozgásszervi fájdalmakban is megnyilvánulhat. Általában ízületkörnyéki, az izmokat, idegeket, csontokat érintő, fokozatosan kialakuló, majd generalizált mozgásszervi fájdalomhoz vezetnek. A 2-es típusú cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése kéztőalagút-szindróma kialakulásában is szerepet játszhat. Az izomzat tömegének lassú, progresszív fogyatkozása és az izomerő csökkenése 30 és 75 éves kor között zajló élettani folyamat. A növekedési hormon relatív hiánya és a rendszeres, erőteljes izommunkát igénylő tevékenységek ritkábbá válása elősegítik kialakulását.

Időskorban az összes, a beteg mozgáskorlátozottságával járó akut betegség – különösen az ágyhoz kötöttséggel járó állapotok –, a testi erőnlét csökkenésének és az izomzat tömegének felgyorsult fogyatkozásával fenyeget. Egyes szakorvosok szerint minden teljes ágynyugalomban töltött nap után két hét testedzés szükséges az alapvető funkciók helyreállításához. A mozgékonyság csökkenése veszélyeztetheti az egyén önálló életvitelét, ezért idős betegek ápolása során, különösen az ágyban fekvők esetében mielőbb el kell kezdeni a mobilizálást.

mozgasszerv_03_gyogytornaszhalozat_hu

Általánosságban elmondható, hogy a kiváltó októl függetlenül az időben elkezdett, rendszeres, szakember által vezetett mozgásterápia, gyógytorna az összes mozgásszervi betegségre jótékony hatással van. A már kialakult mozgásszervi betegségeknél feltétlenül szükséges az egyénre szabott terápia, melynek során az adott terület funkcióját állítjuk vissza, ezáltal pedig a későbbiekben javul a páciens koordinációja, egyensúlya, állóképessége, ügyessége. Szerencsére manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a prevenció, azaz a megelőzés is. Megelőzés céljából szóba jöhet a csoportos torna, de ugyanúgy az egyéni kezelés is. Csoportos tornák során aktív gyakorlatokkal, általános izomerősítéssel, nyújtással érjük el a kívánt állapotot, ezáltal megelőzhető, illetve szinten tartható a csontritkulás és az egyéb degeneratív betegségek. Figyeljünk oda az apró, árulkodó jelekre, ne várjuk meg, míg fájni kezd! Ha pedig már fáj, keressünk fel szakorvost, gyógytornászt!

 

Csányi Luca

Gyógytornász

0630-329-5954

 

Forrás: http://www.betegvagyok.hu/cikkek/mozgasszervi-betegsegek-ov-2004-1

 

2015-05-02
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!