Perifériás idegsérülések rehabilitációja

Perifériás neurológiai betegség az, amely nem a központi idegrendszerből, vagyis az agyból vagy gerincvelőből indul ki, hanem a gerincvelőből kilépő idegfonatok, idegek, továbbá az ideg-izom kapcsolatok érintettek benne. Ez többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki, és okoz tüneteket.

A leggyakoribb perifériás idegsérülések
– felkar, alkar területét érintő (n.medianus, n.ulnaris, n.radialis érintettsége)
– törzset érintő (n.thoracicus)
– bordaközi érintettség (n.intercostalii)
– az arc 3-as idegágát érintő (n.trigeminus)
– a lábszár külső oldalát érintő (n.peroneus)

A perifériás idegek panaszai változóak lehetnek, pl. enyhe érzészavar, részleges  érzéskiesés, de akár teljes mozgás- és érzéskiesést okozhatnak.

Az idegi panaszok okai

– baleseti sérülés (ideg ütődése, nyomódása, vágása). Leggyakoribb a csukló vagy tenyér megvágása szerszámmal vagy üveggel.
– vírusos gyulladás (a gyulladás anyagcserezavart okoz az idegben, esetleg összenövést)
– autoimmun betegség (a saját immunrendszer fordul az idegsejtek ellen)
– műtét utáni állapot (a hosszú fekvés, az altatás vagy érzéstelenítés szövődményeként). A hosszúra nyúlt műtéteknél kar kikötésekor hónaljban, könyökben, esetleg lábszáron ideg túlnyúlásából vagy elnyomásából adódhat a zavar.
– izomcsomó (triggercsomó) is okozhatja az ideg elnyomását, ilyen esetben (pl. bordák között) bizonyos mozdulatokra jelentkezik szúró jellegű, éles fájdalom.

Hogyan lehet kezelni ezeket az állapotokat?

A terápia az alapeset kezelésével kezdődik:

– vágás esetén műtét
– gyulladás, vírus esetén gyógyszeres csillapítás
– elnyomódás esetén az idegi anyagcsere helyreállítása fizikoterápiával
– izomcsomó esetén annak oldása

Általános és minden okra nézve hatékony kezelési mód a gyógytorna, amely az anyagcserét javítja, az idegvezetést erősíti, az izom-ideg kapcsolatot fejleszti.

Vágás, szakadás, baleset esetén a rendszeres gyógytorna helyreállítja az érzést és a mozgást, amennyiben az ideg folytonosságát sikerül helyreállítani. Ha nem, akkor az ingervezetés elmarad, így az érzés és/vagy mozgás nem tud helyreállni. Az idegvarratok gyógyulási ideje több hónap, de a sérülés mértékétől függően akár 1 év is lehet.

Gyulladás esetén a gyulladás mértéke meghatározza a gyógyulás kimenetelét. Ha az elváltozás sokáig fennállt, akár mikroszinten összenövéseket is okozhat, így felszabadító műtét válhat szükségessé. Szerencsés esetben gyulladáscsökkentőkkel az érinettség megoldható. A folyamat lezajlása után rendszeres gyógytorna javasolt a végtag erejének helyreállításához.

Elnyomódás esetén a fizikoterápia javasolt, ami segit helyreállítani az ideg anyagcseréjét és ingervezetését. Elektroterápia, szelektív ingeráram, galván kezelés, ultrahang terápia, vizi terápiák segítik a gyógyulást. Emellett gyógytorna szükséges, a fizikoterápia és masszázs pedig hatásos kiegészítő kezelés.

Izomcsomó oldása speciális masszázs technikával gyorsan és hatékonyan hoz tartós eredményt. Izomcsomó sérülés vagy tartós túlterhelés miatt alakulhat ki, amennyiben lehetséges a jövőben kerülendő az ok, a csomók hosszú idő alatt be is ágyazodhatnak, meszesedhetnek, ettől oldásuk nehezebbé válik, állandósulhat a probléma (zsibbadás, bizsergés, hangyás érzés).

Az izomcsomó oldása mellett, azt követően gyógytorna szükséges, mert az oldáskor az izomból káros anyagcsere termékek szabadulnak fel, aminek pangása megelőzhető a mozgással, hogy a nyirokkeringés elszállítsa azt.
A perifériás idegi panaszok akárcsak a központi idegrendszeriek, komoly, életminőséget is befolyásoló tüneteket okozhatnak. Kezelésük nagyon fontos, mert váratlanul bekövetkezhet romlás, amiből már nehezebb az állapotot eredeti minőségèbe visszafordítani.

Megjelent: http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/18990/periferias-idegserulesek-rehabilitacioja

2016-02-22
Címkék:

Egy hozzászólás

  • #1  Forgács Istvánné | 2016-09-07 17:30

    Tisztelt Gyógytornász Hálózat!
    61 éves nőbeteg vagyok.10 hónapja törött el a jobb csuklóm (radius darabos, izületbe hatoló törése és a proc.styl.ulnae is letört). Lemezzel rögzítették. 8 hónap után kivették. Az első műtét után már zsibbadt a hüvelyk és mutatóujjam ,ill. a thenar rész és nagyfokú érzéskiesés is volt. A két ujjammal már érzek, de a tenyérrésznél még fennáll az érzéskiesés. A csukló belső oldalán a heg felső részén, ha rányomok, szúró, villódzó érzés van még mindig. Benfogammát szedek, szelektív ingeráram kezelésre járok ill. gyógytornára. Már 30 szelektív i. áram kezelés volt. Van e értelme tovább járni? A kezemmel mindent el tudok végezni , fogni, stb. Tavasszal voltam EMG/ENG vizsgálaton is. A medianus motoros idegen és az I. ujjhoz haladó szenzoros ágon axonalis laeasio igazolható. A helyét nem lokalizálták. A csukló UH viszont gyakorlatilag negatív volt. Milyen kezelést javasol? Mikor fog rendbe jönni a kezem? Előre is köszönöm a választ!
    Üdvözlettel : Forgács Istvánné

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!