Scheuermann kifózis

A Scheuermann kór a csigolyák csontosodási zavara. A betegség lényege, hogy az eredetileg téglatest alakú csigolyatestek közül egy, vagy több csigolyatest a háti és/vagy ágyéki szakaszon ék alakban előrefelé megkeskenyedik, mely által fokozódik a gerinc görbülete.

A betegség pontos oka jelenleg nem ismert. 10-14 éves kor között kezdődik, de 18 éves korra le is zárul. Fiúknál kétszer gyakoribb, mint lányoknál.

A serdülőkorban jelentkező fájdalom a fokozott háti görbület miatt alakul ki. A háti szakasz fokozottan kifotikus helyzete miatt a hátizmok túlfeszülnek és túlzott terhelést kell elviselniük, ezáltal kifáradásos fájdalom keletkezik. A nyaki és ágyéki szakaszon is jelentkezhet fájdalom, mely a fokozott görbület kompenzálása miatt jelenik meg.

A kor előrehaladtával a fokozott görbületű gerincszakasz merevvé válik, ezért a felette és az alatta lévő gerincszakasz túlterhelődik, mely újabb fájdalmakhoz vezet.

A diagnózis felállításához RTG vizsgálat szükséges. Ahhoz, hogy biztosan Scheuermann betegségről beszélhessünk 4 kritériumnak kell teljesülnie:

  • fokozott kifózis a háti szakaszon
  • minimum 3 csigolyatest ék alakban való megkeskenyedése ( > 5 fok)
  • a csigolya zárólemezének egyenetlensége
  • csigolya közti rések beszűkülése

Az RTG felvételen a csigolyatestbe betüremkedő Schmorl-csomók is láthatóak. A csigolyatest zárólemezének egyenetlensége miatt a porckorong bedudorodik a csigolyatestbe. Ezek a Schmorl-csomók.

 

Kezelése:

A kifózis kiegyenesítése a növekedés befejeződéséig lehetséges.

Nagyon fontos a törzsizomzat célzott erősítése.

Figyeljünk az íróasztal és a szék megfelelő magasságára. Ha az íróasztal lapja nem vízszintes, hanem ferde, segít a gyereknek a megfelelő testtartás fenntartásában.

Kerüljük a túl sok ülést, a gerincet axiális irányban terhelő gyakorlatokat és a görbült testhelyzetet kívánó gyakorlatokat.

Ne mentessük fel a gyereket az iskolai tornaóráról.

Válasszunk megfelelő mozgásformát! Pl: úszás, lovaglás, társastánc.

Súlyosabb esetekben fűző viselése javasolt. Kivételesen súlyos kifózisnál pedig műtéti indikáció lehetséges.

Felnőtt korban a kifózist már nem lehet kiegyenesíteni. Ekkor fűző viselése is indikált lehet. Gyógytornász segítségével végezzünk erősítő és nyújtó gyakorlatokat rendszeresen.

Minden nap tornázzunk!

Fektessünk hangsúlyt a megelőzésre! Fontos a has és a hátizmok rendszeres edzése, a helyes testtartás megtanítása és fenntartása, az úszás.

 

Balla Dóra

Gyógytornász

2013-09-01

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!