Schroth terápia

A gerincferdülés kezelés leghatékonyabb konzervatív módszere a 3d scoliosis módszer.  Katerina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápia a lehetőség szerinti maximális korrekció elérését teszi lehetővé.  A módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli, hanem a csigolyák elcsavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja. Az anatómiai blokkok egymással szemben eltolt, elcsavart helyzetben deformálódtak.  Légzés segítségével, illetve eszközként való használata egy olyan technika, ami nemcsak a mellkas, hanem az ágyéki gerincszakasz korrekcióját is segíti. A Schroth-módszert a II. Világháborút követően ismerték el, mára az egyik leghatékonyabb terápiája a gerincferdülés kezelésének. Ez a terápiás eljárás nem hasonlít a köztudatban ismert vagy ismerni vélt gerinctornával.

Alapelvei a három dimenziós kezelés, az egyénre szabottság valamint, hogy az adott görbületnek megfelelően korrigál. A gerincet három egymás fölött elhelyezkedő blokkokra osztja, melyek a gerincferdülés során egymáshoz képest ellentétes irányban elcsúsznak, elcsavarodnak. A térben egymáshoz képest elmozdult blokkok ellentétes irányú korrekciót igényelnek.

A módszer célja a gyermekek növekedésének lezárásáig a görbület csökkentése, a folyamat lassítása, megállítása, a scoliosisos tartás korrigálása, ennek a tartásnak a kialakítása. A feladatunk a gerinc elferdüléséből adódó izom és ízületi elváltozások, discus degeneráció, fájdalom elkerülése és csökkentése. A megváltozott csontszerkezet, megváltozott izomlefutást és működést eredményez.

schroth_terapia_gyogytorna

A gyakorlatok végrehajtása közben kiemelt fontosságú a megfelelően alkalmazott légzés technika.  Cél a maximális korrekció elérése, illetve, hogy minden légzésciklus alatt egyre erősödő korrekciót érjünk el, melyet a kilégzés alatt is folyamatosan tartani kell. Egy gyakorlat végzésének időtartama 10-15 perc.

A scoliosis mértékének megállapítására egy teljes gerincoszlopot magába foglaló RTG felvételre van szükség. A görbület mértékének megállapítása Cobb fokkal történik. Ez mutatja a görbület nagyságát. A görbületek száma, a fő görbület iránya és a görbületek mértéke az, ami meghatározza a további kezelési menetet. A scoliosis megléte nőknél 10-szer gyakoribb. A kezelés menetét minden esetben az orvos határozza meg, közösen együtt dolgozva a gyógytornásszal. Kiegészítő fűző kezelés illetve nagyfokú görbület és progresszió esetén a műtéti kezelés eldöntése is orvosi szakvéleményezés alá tartozik.

A scoliosis kezelése hosszútávú terápia, mely napi rendszerességet igényel otthon, és legalább hetente kétszer gyógytornász vezetésével javasolt végezni a gyakorlatokat. A szakmai felügyelet célja a felmerülő hibák kiküszöbölése, a hatékonyság növelése.

 

 

Készítette: Kovács Enikő

2013-11-10

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!