Szülés utáni regeneráló torna

Szülés után kell egy kis idő, míg Nőként ismét a régi leszel. A méhnek vissza kell nyernie eredeti állapotát , a  rendkívüli megterhelést követően a gátizmoknak és a hasizmoknak ismét meg kell erősödni.

 Mit tehetünk Magunkért a szülés után?

Elsőként meg kell várni a 6 hetes kontrollt amíg az orvos áldását adja , hogy minden rendben , jól halad a regenerálódás folyamata.

Amíg erre várunk , addig egyetlen mozgás forma végezhető: Has behúzás és bent tartás 10mp-ig , majd kiengedés. Ezt lehet naponta többször , amennyi jól esik.

Az orvosi kontroll után megnézzük milyen állapotban van a hasizom.

Ezt egyedül is el lehet végezni a következő módon:

Feküdj hanyatt, térdfelhúzással talpad legyen a talajon.  Emeld fel   egyszerűen a fejedet, mint egy alap hasizomgyakorlat végzése közben és az egyik kezedet köldök tájékban úgy, hogy a tenyeredet  lássad , meg kell próbálni besüllyeszteni a hasadba.

Terhesség után gyakran előfordul , hogy az egyenes hasizom nem záródik össze.

szules_hasizom_erosites_kismama_gyogytorna

Mivel az egyenes hasizom fontos szerepet játszik a gerinc és a törzs tartásában, ezért a szétválás hátfájáshoz, gerincproblémákhoz vezethet, súlyosabb esetben hasfali sérv is kialakulhat. Tehát ez nem csak esztétikai problémát jelent. A megoldás a hasizmok edzése, de  nem mindegy, hogy hogyan. Ebben az esetben gyógytornász segítségét kell kérni , hogy megtanítsa a hasizmok helyes használatát.

Terhesség alatt  a megnövekedett súly következtében a gátizom is nagyobb terhet kell viseljen , normál úton történő szülés esetében pedig tovább gyengül. A gyenge gátizom sok problémát okozhat , ami megkeseríti a mindennapokat , ezért ennek az erősítésével is foglalkozni kell.

A terápia menete:

Első alkalommal felmérem a hasizom közötti rés mértékét és ennek megfelelően a fokozatosság elvét betartva megtanítom a kezdeti hasizom gyakorlatokat. Megtanítom a gátizom működtetését.

Hetente egyszer találkozunk , ilyenkor mindig újabb gyakorlatokat tanulunk , annak megfelelően ahogy erősödik a hasizom. Mivel a gyenge hasizom hátfájást is eredményezhet  és a szoptatás is igénybe veszi a hátat ezért a hátizom erősítés sem maradhat el.

Komplex, szakember által összeállított tornával (hasizom, hátizom, légzőtorna, gátizomtorna) visszanyerheted terhesség előtti alakod és a mozgás közbeni funkciók is visszaerősödnek!

Az fent említett hasizom elváltozás magától nem alakul vissza, ehhez célirányos gyógytorna szükséges! Várni a visszaalakulásra torna nélkül pusztán idővesztés…

Ötvös Beáta
Gyógytornász

 

 

 

2014-11-04

Egy hozzászólás

  • #1  Myrtill | 2016-05-19 20:18

    Tisztelt Szakértők!
    Érdekelne hogy szülés utáni regeneráló torna Tatabánya közelében van-e?
    Nem késő fél évvel szülés után elkezdeni?Most hallottam csak erről,és már az első szülés után is szenvedtem a megmaradt pocaktól.Köszönöm!

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!