Tartáshibák

Tartáshibákról akkor beszélünk, mikor a gerinc nyílirányú görbületei a fiziológiástól eltérnek. Ezekben az esetekben nincs szó anatómiai elváltozásról (ellentétben például a Scheuermann – kórral), hanem a szervezet izomegyensúlyi helyzete bomlik meg. Egyes izmok megnyúlnak, míg mások zsugorodnak, így lefutásuk, illetve működésük is a megszokottól el fog térni és ezáltal megváltozik az ízületek mozgása is.

A tartási zavaroknak több oka is lehet:

  • A test felépítésének sajátosságai
  • Hirtelen növekedés
  • Ülő/mozgásszegény életvitel

Több előfordulási formát különböztethetünk meg:

  • Domború hát: főként a mellizmok, a hasizom felső része, a far-, és combhajlító izmok zsugorodnak, míg a lapockazáró-, a hasizom alsó része, a csípőhajlító-, és combfeszítő izmok nyúlnak, ami által a medence dőlésszöge csökken, a háti görbület pedig fokozódik.
  • Lapos hát: leginkább a has-, farizmok zsugorodnak, a hát-, csípőhajlító izmok nyúlnak, így a görbületek kiegyenesednek.
  • Nyerges hát: főleg a gerincfeszítő-, has-, csípőhajlító-, és combfeszítő izmok zsugorodnak, a far-, combhajlító izmok pedig nyúlnak, melynek következtében az ágyéki görbület fokozódik, a háti görbület pedig enyhén mérséklődik.
  • Kevert típus: kiváltképp a mély hát-, csípőhajlító izmok zsugorodnak, a has-, és combhajlító izmok nyúlnak, ezáltal mind a háti, mind az ágyéki görbület fokozódik.

posture_photo[1]

 

Amennyiben sokáig állnak fenn ezek a tartási zavarok, maradandóvá válhatnak és így számos ízületi betegség alakulhat ki belőlük a későbbiekben. Ezért nagyon fontos az időben megkezdett gyógytorna, melynek minden esetben korrekciós testhelyzetben végzett célzott izomerősítő, illetve nyújtó gyakorlatokon alapuló, egyénre szabott mozgásprogramnak kell lennie

 

Kép: http://drmchiro.blogspot.hu/2012/10/can-good-posture-cure-back-pain.html
2016-08-30
Címkék:

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!