Segítség matracválasztáshoz

Típusa szerint van olyan Beteg akinek merevvé, kötötté, rugalmatlanná vált a törzse, a gerince kiegyenesedett, a mozgások korlátozottak, háton-, hason-, és oldalfekvésben is csak minimális az egyes szakaszok mozgásterjedelme. A legegyszerűbb tesztje az effajta gerincnek a domborítás, homorítás gyakorlása. Ennél a mozgásnál ugyanis látható és érzhető is, hogy a deréki és a nyaki szakasz is mindkét irányba kötött, vagy mindkét irányban csak enyhén mozgatható.

A másik típus a nagyon laza ízületű, gerincet jól mozgatni tudó csoport, de az ízületek körüli izmok gyengék, általában vékony, törékeny típus. Jellemezheti még a térdek hátra hajlása álláskor, illetve a vállak könnyű mozgása, forgása, a vállízület szinte kiemelkedhet a helyéről hátraforduláskor nyújtott kézzel, vagy kulcsoláskor a törzs mögött.

A harmadik fajtája a gerinc elváltozásainak a fokozott deréki homorulat és az emelé társuló  fokozott háti domborulat. Ez a szerkezet is kötött, merev, előre hajoláskor a gerinc mereven dől, a derék vonala nem, vagy csak kicsit változik.

 

A fentiekben megemlített három típust leginkább az izomállapot szempontjából érdemes elkülöníteni kötött, merev, vagy laza, tónusvesztett izomzatra. Az izomállapot felismerése segíti végeredményben a helyes matrac mellett döntést, a jó alátámasztás kiválasztását!

A merev, kiegyenesedett gerincű, kötött izomzatú, a törzs mozgásában korlátozott személyeknek a kemény, többrétegű, de merev alátámasztást is tartalmazó matracot ajánlanám. A szivacs legyen kemény, kézzel is csak erővel benyomható. A matrac vastagsága mindegy, a lényeg a keményebb alátámasztás. A merev, kiegyenesedett gerincű emberek általában háton fekszenek, az ehhez megfelelő nyak-, fej alátámasztás is fontos (Egy leleményes lakberendezési áruház már gyárt a fekvő pozíciókhoz külön megfelelő párnákat- IKEA) A gerinc csontos szerkezetét a kemény alátámasztás megtartja, az izmok úgy tudnak ellazulni, hogy eközben nem nyúlnak a megszokott állapotukhoz képest túl, így felkeléskor nem érzik úgy magát az ember, mintha megkínozták volna.

A másik két típust egy csoportba sorolnám matracválasztáshoz. Puha, a test vonalát követő, úgynevezett memóriahabos többrétegű matracot javasolnék. Ez a gerinc és a test vonalát olyan formán követi ami mindenkinek személyre szabott, hiba tehát nem lehet. A kellemesen puha, de mégis alátámasztó rétegek és a szivacs a laza ízületeket gyengéden fogja alá, a csontos részeket nem nyomja, így szabad utat ad az anyagcserének. A deréki és háti ívben is fokozott személyek pedig a legmegfelelőbb alátámasztást kapják, és háton fekvésnél sem lóg a levegőben a derekuk, vagy oldalfekvésben sem húzódik le a törzsük kellemetlen, szokatlan irányba.

A reggelek így könnyebbek lehetnek, a napok pedig energikusabban telhetnek el.  Egy szakember által végzett vizsgálat segít kideríteni melyik típusba tartozunk, így könnyebb olyan fekhelyet biztosítani magunknak ami hosszú távon megőrzi a jó állapotot, vagy segíti a meglévő problémák kezelését!

 

Kellemes, nyugodt alvást, és feltöltődéssel induló szép napokat kívánok mindenkinek!

 

Pap Andrea

andrea@papandrea.hu

www.papandrea.hu

2012-08-21

Egy hozzászólás

  • #1  britaah | 2014-11-20 21:44

    Kedves Gyógytornászhálózat! Édesapámnak gerincsérve van amit nem tudnak műteni, mivel nem altatható a szive miatt… Érdeklődnék hogy milyen matraccal tudnék neki segiteni?

Hozzászólás beküldése

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

*
*

Iratkozzon fel
blogértesítőnkre,
hogy elsőként értesüljön írásainkról!